Támogatás a polgárőröknek és a dalkörnek

2024. április 25., csütörtök 13:32

A Falunap programjairól, a polgárőrség és a Százszorszép Dalkör kérelméről, a közbiztonsági helyzetről is tárgyaltak az április 24-ei ülésükön a szászendi képviselők és a szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására kiírt pályázaton való részvételről is határoztak.

Egy sürgősségi indítvánnyal kiegészítve nyolc napirendet tárgyaltak április 24-én a szákszendi képviselők nyílt ülésen. A két ülés közötti eseményekből Papp Attila Csaba polgármester a Falunapi és Őszköszöntő rendezvény előkészületeit emelte ki. Mint mondta, a költségvetésben már megtervezték a kiadás teljes értékét, amely jelenleg a részletezés miatt került terítékre. A falunapra élőzenei fellépéssel, játékokkal, este pedig diszkóval készülnek, és természetesen a gyermekekre is gondoltak, így lesz – a többi között – kölyök lézerharc fedezékekkel, mobil szabadulószoba, trükkös szemüveg akadálypályával, célbalövés archery taggel, valamint buborékfoci, az Őszköszöntő rendezvényre pedig az Alma együttes koncertjét tervezik. Ugyanezen napirend keretében tájékoztatott a Százszorszép Dalkör kérelméről, ők hímzett pólók vásárlásához kértek támogatást, melynek összegét 105 ezer forintban jóváhagyta a testület.

A Szákszendi Polgárőr Egyesület kérelmét is pozitívan bírálták el, a szervezet fél millió forintos támogatásban részesül felszerelés vásárlásához és a működési költségeihez.

A folytatásban határoztak arról, hogy részt vesznek a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására kiírt pályázaton, a 62 erdei m3 mennyiségű tűzifa tervezett megvásárlásához az önkormányzat biztosítja a majdnem 160 ezer forintos saját forrást.

Épp Szent György, azaz a Rendőrség napján tárgyalták az Oroszlányi Rendőrkapitányságot vezető Hufnágel Ákos r. alezredes beszámolóját Szákszend község 2023. évi közbiztonsági helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről. A kapitányságvezető szóbeli kiegészítésében azt emelte ki, hogy a faluban felére csökkent a bűncselekmények száma, 2022-ben 13-at, tavaly hetet követtek el: egy lopást, két csalást, egy ittas járművezetés volt, egy súlyos testi sértés, egy házasság, család, ifjúság és egy közbiztonság elleni bűncselekmény. Az ismertté vált balesetek száma is csökkent 9-ről négyre. Az alezredes köszönetét fejezte ki az önkormányzat számára az együttműködésért, s hozzátette: tisztában van azzal, hogy a körzeti megbízott keveset tartózkodik a faluban, de jelentős létszámhiánnyal küzdenek, amire gyógyírt jelenthet, hogy helyből három új kolléga érkezett, akik a vizsga után az Oroszlányi Kapitányságon teljesítenek szolgálatot. A beszámolót elfogadták a képviselők, de többen is jelezték, nem tartják elfogadhatónak, hogy a körzeti megbízottat alig-alig látni a faluban. Leginkább a közlekedési szabálytalanságok szankcionálásának hiánya fogalmazódott meg, és a kérés a kapitányságvezető felé, hogy gyakrabban lássanak rendőrautót Szákszenden. A polgármester arról is tájékoztatta Hufnágel Ákost, hogy a körzeti megbízott számára a Szent György napja alkalmából a költségvetésben tervezett jutalom összegét a testület teljes egyetértésben csökkentette az elhangzott indokok alapján. Hozzátette: a döntés nem a személyének szól, de ezzel is szeretnék jelezni a rendőrség felé, hogy a jelenlegi helyzetet nem tartják elfogadhatónak.

Kevesebb