Telefonos csalók!

2017. szeptember 16., szombat 09:12

Az elmúlt időszakban ismét megszaporodtak Komárom-Esztergom megyében az úgynevezett „telefonos csalások”. Az általában ismeretlen számról, barátságos, meggyőző hangon bejelentkező telefonálók valamely mobilszolgáltató, vagy szerencsejáték szervező cég nevében hívják a későbbi áldozatokat és arról értesítik őket, hogy nagyobb összeget nyertek.

A nyereményéhez azonban csak akkor juthat hozzá a hívott fél, ha a megjelölt telefonszámokra feltölt egy kódot. Ez a számsor azonban egy telefonkártya feltöltését szolgálja. Előfordul, hogy a nyereményhez jutás feltételeként elkérik a bankkártya számát, ellenőrző kódját azzal az indokkal, hogy ezek az adatok a nyeremény átutalásához szükségesek. Voltak olyan esetek is, amikor nem nyereményt ígértek a csalók, hanem a nyugdíjbiztosító munkatársának kiadva magukat pénzvisszafizetés ürügyén kérték el a sértett bankszámlájának az adatait, amelyeket aztán internetes vásárlásokra használtak fel. Egy másik bevett csalási forma, hogy valamelyik telefontársaság ügyintézőjeként a telefonáló arra kéri a hívott felet, hogy a készülék nyomógombjainak segítségével üssön be egy úgynevezett migrációs kódot a telefonba, mert ellenkező esetben megszűnik a sértett előfizetése. A kód, ugyanúgy, mint a nyereményjátékos csalások esetében, egy telefonkártya feltöltésére szolgál.

A hasonló esetek elkerülése érdekében fontos tudni, hogy:

- Egyetlen mobiltelefon-szolgáltató sem rendez ilyen nyereményjátékokat, a szolgáltatásaikkal összefüggő nyereményekért pedig nem kell fizetni.

- A hivatalos szerencsejáték szervező cégek nem hirdetnek mobiltelefonos, pénzfeltöltős nyereményjátékokat!

- Soha ne adja meg ismeretlen telefonálóknak személyes, illetve banki adatait (PIN kód, számlaszám, jelszó, bankkártya adatok)!

- Amennyiben ilyen hívást kap, kérje el a hívó elérhetőségét vagy kérjen későbbi visszahívást. Ez idő alatt a mobilszolgáltatók ügyfélszolgálatán ellenőrizze le a hívás valóságtartalmát

- Jegyezze fel a hívás időpontját, és tegyen bejelentést a rendőrségen

- Írják le a hívó által bemondott nevet, az általa használt és a feltöltésre megjelölt telefonszámokat, mert ezzel segítik a rendőrség felderítő munkáját.

KEM-RFK

Kevesebb