Növényvédelmi start

2017. március 3., péntek 07:16

Környékbeli gazdák is részt vettek a helyiek mellett azon a csütörtöki konferencián, amelyen az induló növényvédelmi szezon újdonságai mellett a növényvédelemmel kapcsolatos EU-s szabályozási trendek is szóba kerültek.

Mint azt Szám Donát növényvédelmi szakember elmondta, az unió mind több kemikália használatát tiltja be, s ez nemcsak a gyártóknak, a felhasználóknak is komoly gondokat okoz. A hatóanyagok újraengedélyeztetési eljárása során felkell készülni a növényvédelmi szerek palettájának zsugorodására, így a gazdáknak még jobban elemezniük kell az előnyöket, kockázatokat és hátrányokat. Az egyes hatóanyagok tiltása bizonyos esetekben 10-20 %-os terméscsökkenéssel járhat, ami magával hozza hosszabb távon az élelmiszerárak emelkedését is.

A gombaölő szerek több mint felét, valamint a rovarölő és gyomirtó szerek 10-15 százalékát vonhatják ki a közeljövőben. Bár ez nem egyszerre, hanem több év alatt valósulhat meg, azonban ha egy új növényvédő szer kifejlesztése legalább 10 évig tart, biztosra vehető, hogy űr keletkezik a gazdák által használt növényvédő szereknél.

Az új szerek fejlesztéséről Lengyel Lajos árult el érdekességeket. A hatóanyag életpályája a több éves kutatást, fejlesztést követően a levédéssel, valamint a 4-5 évig tartó engedélyezéssel veszi kezdetét. Ha ez zöld utat kapott, következik a szer bevezetése a piacra, ami egy-két év, majd onnantól termel valóban nyereséget a kemikália, de csak 4-5 évig, mert addigra lejár a védettsége, s amennyiben sikeres a szer, mások is elkezdik teríteni a piacon, lefölözve így az eredeti előállító profitját – fogalmazott a szakember.

Kevesebb