Pálinkát kóstoltak

2017. március 11., szombat 11:40

A magyaroknak olyan értékes kincs a pálinka, mint például az oroszoknak a vodka, a franciáknak a konyak vagy a skótoknak a whisky, a magyar kultúra részét képezi és a magyar gasztronómia egyik legfőbb értéke.

Ezért is kezdeményezte Hartmann Imre alpolgármester, aki közel két évtizede a helyi borversenyek szervezője, hogy egy kóstoló erejéig – hagyományteremtő szándékkal – üljenek egy asztalhoz a szákszendi és környékbeli gazdák, hogy közösen elemezzék a saját főzetű itókáikat.

Tizenkét minta sorakozott péntek este a faluházban, köztük többek között körte, cseresznye, meggy, törköly és szilva párlatok.

Mint azt a hivatalos szabályzat rögzíti, az ilyen programok elsődleges célja a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése, a főzési tapasztalatok megosztása és megvitatása, a minőség javítása, s nem utolsó sorban a pálinkák/párlatok megmérettetése.

A jelenlévők értékelték a leadott minták illattisztaságát, illatkarakterét, íztisztaságát és karakterét és összharmóniáját, s bár mindenkinek megvolt a kedvence, nem verseny volt pénteki, hanem egy szép hagyomány felélesztésének kezdete.

Kevesebb