Még mindig nem késő ügyfélkaput nyitni

2017. március 17., péntek 10:57

Eddig 16 ezren kérték Komárom-Esztergom megyében a NAV-tól, hogy postázza adóbevallási tervezetüket. Az ügyfélkapuval rendelkezőknek ezt nem kell kérniük, ők online elérhetik szja-bevallási tervezetüket, akár okostelefonon is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal – a kifizetőtől, munkáltatótól érkezett adatok alapján – idén mintegy 3,8 millió adózónak elkészítette szja-bevallási tervezetét. Komárom-Esztergom megyében több, mint 154 ezer szja-bevallási tervezet készült.

Az ügyfélkapuval nem rendelkezők közül a megyében 16 ezren kérték március 16-ig az szja-bevallási tervezet postázását. A legnépszerűbb benyújtási mód az sms volt, a kérelmek kétharmada így érkezett. A NAV honlapján elérhető webes űrlapok aránya húsz százalék, az igénylők mindössze két százaléka küldte be postán a nyomtatványt. Számukra a NAV április 30-ig küldi ki az szja-bevallási tervezetet. Aki a márciusi határidőt lekéste és nincs ügyfélkapuja, az a NAV ügyfélszolgálatain személyesen (vagy más nevében meghatalmazással eljárva) május 22-ig kérheti a nyomtatott bevallási tervezetet.

Még mindig érdemes megfontolni az ügyfélkapunyitást valamelyik kormányablakban, vagy az adóhivatal ügyfélszolgálatain. A május 22-ig ügyfélkaput nyitók is online felületen juthatnak hozzá bevallási tervezetükhöz.

Fontos, hogy mindenki nézze meg a NAV által készített tervezetet, mivel az állampolgárok felelőssége, hogy a bevallásban minden jövedelmük pontosan szerepeljen.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Kevesebb