Órát átállítani!

2017. március 20., hétfő 07:37

Európában március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás. Ami azt jelenti, hogy idén március 26-án kell majd hajnali két órakor három órára állítani az órákat. Vagyis a téli időszámításhoz képest egy órával kevesebbet alhatunk.

A kétféle, nyári és téli időszámítás bevezetése óta minden éveben kétszer át kell esnünk a plusz, illetve mínusz 1 óra okozta megpróbáltatásokon. Bevezetésével az eredeti cél az volt, hogy meghosszabbítsák a természetes fény mellett eltöltött, hasznos órák számát. Mivel hosszabb ideig van világos, több időt vagyunk a szabadban és kevesebb áramot fogyasztunk; aztán a jobb látási viszonyok mellett kevesebb balesetet okozunk; és a bűncselekmények száma is kevesebb a hosszabb nappalokon.

Ugyanakkor sokan megkérdőjelezik az óraátállítás létjogosultságát. Tavaly decemberben aztán egészen a parlamentig jutott az óraátállítás ügye, miután az országgyűlés gazdasági bizottsága egyhangúan támogatta a téli időszámítás kiiktatását. Mivel azonban az óraátállítást egy uniós irányelv is előírja, olyan könnyen nem szabadulhatunk meg tőle.

Kevesebb