Földünk legnagyobb kincse a víz!

2017. március 21., kedd 06:49

A víz világnapjának megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá.

Hazánk is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés. 2017-ben a Víz Világnapjának kiemelt témája: "„Szennyvizek? Tiszta vizet!” Szükséges megérteni miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet.

A földi élet alapja, és így a fenntartható fejlődés kulcsa a víz. Életünk minősége közvetlen összefüggésben van vizeink minőségével: az egészséges ökológiai rendszerek alapja a jó minőségű víz, és ez vezethet az emberi jóllét és egészség fejlődéséhez.

Természetesnek vesszük, hogy a jó minőségű ivóvíz a kellő mennyiségben mindig a rendelkezésünkre áll, melynek következtében gyakran pazaroljuk. Környezetünk szennyezésével a felszíni és felszín alatti vizeinket is szennyezzük. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét.

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal

Kevesebb