Ne hagyja ki!

2017. március 31., péntek 06:10

A Népegészségügyi Program keretében zajló nőgyógyászati méhnyakszűrő vizsgálattal kapcsolatosan tájékoztatjuk Önöket, hogy a területileg szervezett behívóleveles szűrés április hónaptól folyik tovább. Azon 25-65 éves korosztályba tartozó hölgyeket érinti, akik az elmúlt három évben nem vettek részt méhnyakszűrő vizsgálaton.

Az alábbi településeken élők szintén érintettek a behívóleveles méhnyakszűrő vizsgálatban:

A méhnyakrák egyike azon betegségeknek, amelyek védőoltással megelőzhetőek, illetve korai stádiumban felismerhetőek. Az időben történő felfedezés érdekében évenként ajánlott a nőgyógyászati szűrővizsgálaton való részvétel.

Azok, akik ezzel a szűrési lehetőséggel három éven belül nem éltek, behívólevelet kapnak szakorvosi vizsgálatra. A vizsgálat során a nőgyógyász szakorvos egy nagyító (kolposzkóp) segítségével átnézi a méhszáj és a méhnyak felszínét, majd egy egyszerű eszközzel kenetet, azaz sejtmintát vesz a méhszáj felszínéről, valamint a méhszáj azon részéből, amely a kolposzkóppal nem látható. A kenetet sejttani laboratóriumba küldik el, ahol azt mikroszkóppal megvizsgálják.

Ezzel a fájdalommentes, néhány percig tartó módszerrel felismerhetők a méhnyak olyan rendellenességei is, amely tüneteket és panaszokat egyáltalán nem okoznak, ám belőlük – akár sok-sok évvel később – méhnyakrák alakulhat ki.

A szűrővizsgálat a behívó levél felmutatásával a behívó mellékletében megtalálható szakrendeléseken vehető igénybe, előre egyeztetett időpont szerint.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szakrendelők előjegyzési gyakorlata és fogadó kapacitása eltérő, ezért minden esetben előzetes telefonos egyeztetés javasolt.

Kevesebb