Drágultak a szolgáltatások

2016. October 12., Wednesday 13:50

A fogyasztói árak szeptemberben átlagosan 0,6%-kal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. A legnagyobb mértékben a fogyasztási főcsoportok közül a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

A járműüzemanyagokért még mindig kevesebbet kellett fizetni (3,9%-kal a tavaly szeptemberinél, azonban ez az árcsökkenés már sokkal kisebb, mint a korábbi hónapokban – közölte a Statisztikai Hivatal. Az élelmiszerekért 0,8%-kal többet kellett fizetni, ezen belül a cukor ára 22,2, az étolajé 5,8, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,3%-kal nőtt, a sertéshúsé 10,8, a tojásé 3,3, a baromfihúsé 2,1%-kal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 2,0, a szolgáltatások 1,3, a ruházkodási cikkek és a tartós fogyasztási cikkek egyaránt 0,2%-kal drágultak.

A háztartási energia ára nem változott, az egyéb cikkeké (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 0,7, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,9%-kal csökkent.

-KSH-

Kevesebb