Gyógynövény reneszánsz napjainkban

2017. május 10., szerda 17:57

Tóth Andrea vendégeskedett kedden délután a Faluházban, ahol a gyógynövényekről és fűszernövényekről tartott rendkívül érdekes és hasznos előadást. A kertészeti egyetemet végzett szakember elmondta: Magyarország gyógynövény-nagyhatalom volt a múlt század első felében, s újra az lehetne, hiszen virágkorát éli a természetgyógyászat, a homeopátia, mind több növényt használ fel az élelmiszer-, gyógyszer-, és kozmetikai ipar.

Jelenleg mintegy 300-350 faj rendelkezik gyógynövény besorolással. Ezek 30%-át termesztik, míg 70%-át gyűjtik, s így kerülnek felhasználásra. Az exportot azonban megnehezítik a környező országokból, illetve a Távol-Keletről beérkező, minőségileg sokszor bizonytalan, de alacsonyabb árú tételek.

Az iparági áttekintést követően a jelenlévők egyenként is megismerkedhettek a legjellemzőbb, valamint leginkább kedvelt gyógy- és fűszernövények hatásmechanizmusával. Megtudhatták többek között, hogy mire használható a borsmenta, a citromfű, a csipkerózsa, a fehér fagyöngy, a fekete bodza, a galagonya, a kamilla, a kakukkfű, a macskagyökér, a levendula, a csalán, vagy a körömvirág – ezekből több házikertben, cserépben is nevelhető.

A citromfű teája például depresszió elleni hatásánál fogva oldja a feszültséget, nyugtató hatású. Álmatlanság idején és fejfájásra is jó gyógyír. Magas vérnyomás esetén rendszeresen fogyasztása jótékony hatású.

A körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. A középkorban gyógyító csodanövénynek tartották, élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál. Gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású.

A levendula az egyik legkedveltebb gyógynövény. Elsősorban illóolaj formájában használják, kiváló aromaterápiás hatása miatt. Nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert, nemcsak fejfájás, hanem levertség és stressz ellen is hatásos, sőt, a hirtelen hangulatváltozások kiegyensúlyozására is beválik. Amellett, hogy oldja a feszültséget, élénkítő és serkentő hatása is van. Gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére, elősegíti többek között az egészséges, felfrissülést hozó alvást.

Tóth Andrea azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyógynövények főzeteit elsősorban kúraszerűen szabad fogyasztani, vigyázva a megfelelő töménységre – a szükséges ismeretekhez pedig ma már az internetes portálokon könnyen hozzájuthat az érdeklődő.

Kevesebb