A korai fejlesztés lehetőségeiről egyeztettek

2017. május 19., péntek 07:25

Amikor a gyermeket váró szülőket megkérdezik, fiú lesz-e vagy lány a születendő kisbaba, általában azt válaszolják: mindegy, csak egészséges legyen. Ám sajnos előfordul, hogy a pici sérülten jön a világra, vagy később válik nyilvánvalóvá, hogy valami nincs vele rendben.

Az országban több helyen működnek korai fejlesztő központok, de a pedagógiai szakszolgálatoknál, egységes pedagógiai szakszolgálatoknál, egységes gyógypedagógiai módszertani intézményekben, konduktív pedagógiai intézményekben egyaránt részesülhetnek korai fejlesztésben a gyerekek – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Lazók Zoltán polgármester csütörtök délelőtt azt a szakmai konferenciát, amelyen háziorvosok, védőnők, bölcsődei nevelők, óvodapedagógusok, a gyermekvédelmi és fejlesztő szakemberek vettek részt a városháza nagytermében, köztük Szákszendről Bodóné Wessel Tünde védőnő, Szőts Csilla óvodavezető és Takács Gyöngyi családsegítő.

Elsőként Czeizel Barbara, a korai fejlesztés elismert hazai szakembere tartott érdekfeszítő előadást a közeljövő jogszabályi változásaitól, valamint a korai fejlesztés gyakorlatáról. Mint elhangzott, nem lenne szabad megtörténnie annak, hogy egy problémával született kisgyerek és családja az egészségügyből kikerülve magára marad. Ebben az időszakban kiemelt felelősség hárul a védőnőkre, akiknek nagyobb kompetenciát szükséges biztosítani.

- Rögtön be kell kapcsolódnia a szociális ágazatnak, és törekedni kell, hogy a folyamat eljusson a következő állomásig, például a pedagógiai szakszolgálatig, ahol a fejlesztéseket, ellátásokat megkapja a kisgyerek. Egészen az iskoláskorig kell végigkövetni ezt az utat, melyhez rendszerszintű együttműködés szükséges.

Ezt követően Madariné Molnár Tünde pszichológus a korai fejlesztés változásairól, feladatellátásáról, az együttműködés lehetőségeiről beszélt, majd a továbbiakban a szakemberek kerekasztal beszélgetést folytattak, megosztva egymással saját tapasztalataikat.

Kevesebb