Emlékműavató

2017. szeptember 30., szombat 16:01

Az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, valamint a kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és áldozatoknak emléket állító „Büszkeségpont” került kialakításra Szákszenden, amely hozzájárul az identitás erősítéséhez, valamint a falukép szépítéséhez – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg szombat délelőtt László Kálmán polgármester a község új emlékművének avatóünnepségét.

Az eseményen a kormányhivatal és a járás vezető tisztségviselői, a környék polgármesterei mellett ott volt Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, aki beszédében arról szólt, hogy a Járkó Nagy Mihály által megálmodott emlékmű a forradalom egy kimerevített pillanatával emlékezteti a település lakóit az ’56-os eseményekre. A szabadságharc egy vulkánkitörés erejével rengette meg a kommunista hatalmat. A szabadság mámora, az egymásnak átadott hit erősebben járta át a lelkeket, mint a félelem, erősebben az önérdeknél, ezzel erőt sugárzó közösséggé kovácsolta a nemzetet. - Mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjad – mondta az államtitkár.

Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy évtizedeken keresztül a generációknak ’56 valóságát elhallgatva, igazságát megtagadva, elhazudva mást tanítottak. Mást akartak látni, és mást láttattak. Évtizedeken keresztül nem volt tiszta, nem volt egyértelmű, amit ’56 harcáról tudni lehetett, és tudni engedtek.

- Ezek az emlékművek láttatják azt a kimaradt sok-sok évtizedet, amikor nem volt divat, nem volt szabad, és nem volt javallott beszélni ’56-ról – fogalmazott.

Az alkotást Vargha Tamás, László Kálmán és Hartmann Imre alpolgármester leplezte le, majd megáldották az egyházi felekezetek képviselői.

Ezt követően Hartmann Imre saját korabeli élményeit elevenítette fel: Akkor 9 éves gyermekként figyeltem az eseményeket, hallgattam a felnőttek beszélgetéseit, és láttam hihetetlen lelkesedésüket. Mindenki a rádiót hallgatta és várták a híreket Pestről. Este gyülekező volt a községházánál és onnan indult a fáklyás felvonulás. Minden utcában felolvasásra került a forradalmi kiáltvány, elszavaltuk a Nemzeti dalt és elénekeltük a Himnuszt. Egykor ezen a helyen, ahol most állunk egy földes utca volt. Az ’56-os résztvevők közül senki nem gondolta, nem gondolhatta, hogy 61 év múlva az eseményeknek méltó emlékművet állít az utókor.

Az ünnepséget a Magyarock Dalszínház zenés összeállítása zárta.

A szákszendi emlékmű közel 3 millió forintos anyagi forrását a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány biztosította. A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

Hartmann Imre visszaemlékezését hamarosan teljes terjedelmében olvashatja portálunkon.

Az esemény képeit a Fotótárban tekintheti meg!

Kevesebb