Csúsznak az utak!

2017. október 9., hétfő 20:10

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét az őszi időszakhoz kapcsolódó speciális és fokozott veszélyekre.

Az ősz beköszöntével rövidebb nappalok, csapadékosabb időjárás, a hajnali-kora reggeli órákban párás-ködös idő nehezítheti a járművezetők mindennapjait.

Az őszi időjárásra való felkészüléshez elengedhetetlenül szükséges a jármű műszaki állapotának felmérése, amelynek során ellenőrizni szükséges:

- a gumiabroncsok mintázati mélységét, töltőnyomását és esetleges rongálódásait,

- a világító és jelzőberendezések állapotát, a fényszóró beállítását,

- az ablaktörlő lapátok állapotát és az ablakmosó folyadék mennyiségét,

- a szélvédő és ablakok páramentesítőjének működését és annak hatásfokát,

Bár jogszabály szerint a személygépkocsinál és a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsinál, a minimálisan előírt gumiabroncs mintázati mélység 1.6 mm, amennyiben módja van rá, ne használjon 4.0 mm-nél kisebb mintázati mélységű gumiabroncsot, mivel a csökkent mintázati mélység miatt, csapadékosabb időben kevésbé tudja az abroncs alatt lévő vizet kiszorítani, ezáltal megnő az aquaplaning veszélye.

Az ősz velejárói a lehullott falevelek is, amelyek főleg nedvesen, vizesen a jeges úthoz hasonlóan csúszóssá teszik az úttest felületét. Erdős, fákkal szegélyezett úttesten közlekedve, ezért fokozottan figyelni kell az úttestre hullott falevelekre is.

Az ősz a szarvasbőgés időszaka is. A szarvasok párzási időszaka szeptembertől novemberig tart, így ezen időszakban bármikor - nappal is - számítani kell az úttestre hirtelen, váratlanul beszaladó állatokra Komárom-Esztergom megye útjain.

Kérjük a járművezetőket, hogy vezessenek körültekintően, óvatosan!

Balesetmentes közlekedést kíván a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság!
Kevesebb