Karácsonyi várakozás

2017. november 30., csütörtök 08:36

Alig pár nap van advent első vasárnapjáig, idén ugyanis december 3-án kezdődik a négyhetes várakozási időszak. Ez nemcsak a karácsonyi készülődés ideje: ilyenkor esedékes az egyházi év kezdeti szakasza is, amit Jézus Krisztus hármas eljöveteléhez kötnek.

Maga az advent szó is eljövetelt jelent. Az első vasárnap mindig november 27. és december 3. közé esik, míg a negyedik, utolsó vasárnap december 18. és december 24. közé.

Az ilyenkor szokásos adventi koszorú négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapját jelképezi. A keresztény hagyomány szerint a koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya áll, amelyek a következőket szimbolizálják: hit, remény, szeretet, öröm. Advent első, második, és negyedik vasárnapján lila gyertyát, a harmadikon rózsaszínt gyújtunk meg. Elődeink azt tartották, hogy az advent négy hetében mintegy próbatételként négy különböző tulajdonságot kell megerősítenünk magunkban. Ezek a következők: igazságosság(hit), mértékletesség(remény), bátorság(öröm) és bölcsesség(szeretet).

Kevesebb