A hősökre emlékeztek

2017. május 29., hétfő 08:29

A háborúkban elesett hősökről 2001. óta emlékeznek meg Magyarországon, amit Szákszenden hagyományosan mindkét településrész emlékhelyeinél megrendeztek vasárnap délután.

Az ünnepség a község száki részén kezdődött az evangélikus templom kertjében található emlékműnél, aminek felújítása négy évvel ezelőtt fejeződött be.

László Kálmán ismertette a hősök napjának történetét, mely szerint 1917-ben foglalták először törvénybe, hogy méltó módon kell kifejezésre juttatnunk hőseink iránt tanúsított tiszteletünket. Fordulópontot jelentett, amikor 1992-ben hősi emlékművet emeltek a Ludovika Akadémia épülete elé a két világháború elesettjeiért, majd a 2001. évi LXIII. törvényben hivatalosan is lefektették a megemlékezés jogi hátterét. A polgármester azzal zárta szavait: amíg Szákszenden élünk, addig kegyelettel emlékezzünk hőseinkre, ápoljuk emléküket.

A száki megemlékezést követte a két éve megújult szendi szobor megkoszorúzása. Az alkotáson helyet kaptak a háborúkban életüket vesztett helyi polgárok nevei: 33 szendi az első, míg 28 a második világháborúban esett el. A településvezető felhívta a figyelmet, hogy ezek az emberek nem csak áldozatok, de egyben hősök is, akikre méltóképp illik és kell emlékeznünk.

Mindkét helyszínen a helyi fiatalok szavalatai tették emlékezetesebbé az eseményt, Szenden pedig kedves epizódja volt a megemlékezésnek, hogy az óvoda szülői közösségének gyermeknapi programját megszakítva, az apróságokkal érkeztek a családok, hogy egy-egy szál virággal leróják kegyeletüket a hősök előtt.

Kevesebb