Beindultak a betörők

2018. január 19., péntek 06:10

A betöréses lopások során az elkövetők a lehető legkisebb kockázatot vállalva a legnagyobb anyagi haszon megszerzésére törekednek.

Amennyiben a vagyonbiztonságunkat növeljük, úgy az elkövető lebukásának kockázatát is emeljük. Ha olyan védelmi rendszert lát - vagy csak vélelmez - ami őt hosszabb ideig feltartóztatja, inkább odébb áll.

A lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók (ajtók, ablakok) erőszakos kinyitásával követik el. A lakótelepi lakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, míg a családi házaknál az a bejárati ajtó mellett a takarásban lévő ablakok, teraszajtók is ide sorolhatók. Amennyiben régi, rossz minőségűek a nyílászárók, a betörő munkája egyszerűbb lesz. Az ajtóra felszerelt kiegészítő zárak, hevederek növelik a biztonságot, de ezek legyenek fúrás és letörés ellen védettek.

Bár anyagi ráfordítást igényel, a mechanikai védelem mellett (zárak, vasalatok, rácsok, stb.) mellett javasolt az elektronikus biztonságtechnikai eszközök alkalmazása is. A különböző riasztórendszerek (nyitásérzékelők, kamerák) választéka hatalmas, a házilag szerelhető olcsó rendszerektől kezdve a profi rendszerekig minden kapható, az ár is széles skálán mozog. A legegyszerűbb védelem is jól jöhet, ha a betörőt megzavarja. A riasztó rendszerek működhetnek helyi hanghatással, de jelezhetnek mobiltelefonunkra, vagy vagyonvédelmi cégek vonuló szolgálatához.

Fontos! A lakóközösségek összefogása, egymás segítése. A jó közösségek tagjai figyelnek egymásra, illetve azok vagyontárgyaira. Ez a tény riasztólag hat a betörőre, az ilyen területeket nagyívben elkerülik.

KEM-RFK

Kevesebb