Megemlékezés

2016. március 14., hétfő 07:00

A Himnusz közös eléneklését követően, Petőfi naplórészletével vette kezdetét Szákszend ünnepi megemlékezése a faluházban, ahol László Kálmán polgármester köszöntötte hétfő délután a megjelenteket.

A forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából az Esztrád Színház művészei idézték fel versekkel, dalokkal a magyar történelem dicső napjait.

Ahogyan Petőfi fogalmazott: „Ha tudnám, hogy a hazának nem lesz rám szüksége, szivembe mártanám kardomat, s úgy írnám le haldokolva, piros véremmel e szavakat, hogy itt álljanak a piros betűk, mint a szabadság hajnalsugarai.

Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs ... Vagy van olyan együgyű, ki azt képzelje, hogy szabad sajtó nélkül lehet bármely nemzetnek szabadsága? Üdvez légy születésed napján, magyar szabadság! először is én üdvezellek, ki imádkoztam és küzdöttem éretted, üdvözellek oly magas örömmel, a milyen mély volt fájdalmam, midőn nélkülöztünk tégedet!

Oh szabadságunk, édes kedves ujszülött, légy hosszú életű e földön, élj addig, míg csak él egy magyar; ha nemzetünk utolsó fia meghal, borulj rá szemfedő gyanánt ... s ha előbb jön rád a halál, rántsd magaddal sírodba az egész nemzetet, mert tovább élnie nélküled gyalázat lesz, veled halnia pedig dicsőség!”

Kevesebb