Elfogadták a költségvetést

2018. február 15., csütörtök 07:42

Elfogadta szerdai ülésén a képviselő-testület a község 2018. évi költségvetési rendeletét, ami 333 millió Ft bevétellel, és ugyanilyen mértékű kiadással számol.

Az idei évben az önkormányzatok finanszírozása alapjaiban nem tér el a 2017-ben alkalmazott feladatalapú finanszírozástól, mely négy fő területre összpontosít: az általános működtetés, óvodához kapcsolódó támogatás, a szociális és gyermekjóléti, valamint a kulturális feladatok támogatása.

A gazdálkodás pénzügyi kereteit döntően a feladatfinanszírozási rendszer, és a saját bevételek meghatározó eleme, a helyi adóbevételek nagysága határozza meg. Az iparűzési adó és a magánszemélyek kommunális adójából származó bevétel továbbra is teljes egészében az önkormányzatok saját bevétele marad, és helyben járul hozzá a feladatokhoz. A gépjárműadó megosztás szabályaiban nincs változás, annak 40%-a marad helyben.

A köznevelési ágazatban az önkormányzatok fő feladata továbbra is az óvodai ellátás, melyhez a központi költségvetés több elemű támogatással járul hozzá. Az óvodai dolgozók engedélyezett létszáma alapján a bértámogatásra és az óvoda működésére 37,5 millió forintot biztosít a központi költségvetés, a szociális feladatok ellátáshoz 9,8 millió, a hivatal működésére 36,9 millió érkezik az államtól.

A községi költségvetés 61,7 milliót tartalmaz beruházásra, 5,5 milliót pedig felújításra. A személyi juttatások összege a munkaadói járulékokkal együtt megközelíti a 118 millió forintot.

Kevesebb