A jó pálinka titka

2018. február 17., szombat 10:06

Ha valaki eddig hiányos ismeretekkel rendelkezett a jó pálinka elkészítésével kapcsolatban, az péntek este igazán autentikus személytől, Izsó Lászlótól, a Pálinka Lovagrend tagjától sajátíthatta el a nemes ital cefrézésének és főzésének titkait.

A dadi szeszfőzde tulajdonosa volt ugyanis vendége a második alkalommal megrendezett szákszendi pálinkakóstolónak, ami Hartmann Imre alpolgármester kezdeményezésére indult tavaly.

Mint azt a szakember elmondta, a jó pálinka 90%-ban a cefrézésen múlik. Csak kiváló alapanyag felhasználásával, gondos tisztításával, mosásával, magozásával, esetleg darálásával, majd a cefre helyes kezelésével kaphatunk olyan nyersanyagot, amiből a főzdében kinyerhetik a megfelelő ízeket, zamatokat, s nem utolsó sorban a kellő szeszfokot.

A gyümölcsnek először meg kell erjednie, s ezért a cefréhez fajélesztőt is adhatnak, hogy ez a bomlási folyamat az elejétől a végéig egyenletes maradjon. A szakembereket megosztja az a kérdés is, hogy a cefrébe kell-e cukor, vagy sem? Vannak vélemények, melyek szerint a cefrébe ne kerüljön kívülről hozzáadott (bármilyen) cukor, mert akkor már nem az igazi a pálinka. Vannak, akik azt javasolják, hogy 8-10% cukor szükséges a jó pálinkához.

Ugyanennyire megosztó az is, hogy szükség van-e levegőztetésre, vagy a levegőtől teljesen elzárva forrjon ki a cefre?

Izsó László ezekkel kapcsolatban is kifejtette a véleményét, majd azt is részletezte, hogy miért nem érheti el a házi pálinkafőzés végeredménye az ipari főzde termékét.

-Rögtön kezdeném a mennyiséggel. A dadi főzdében 400 literes üstben kezdődik a lepárlás, majd közel 20 méteres csőrendszeren csapódnak le a káros anyagok, a rossz ízt adó kozmaolajokat pedig a Szőllősi féle szűrő fogja fel. Ezeknek a feltételeknek (persze sok más mellett) az otthoni lepárlók nem tudnak megfelelni – fogalmazott a lovagrend tagja.

A kétórás előadás közben persze a jelenlévők egymás pálinkáit is megkóstolták, elemezték a szakember iránymutatásai alapján. Elsősorban törkölyből készülteket, de olyan kuriózum is került a poharakba, mint a fekete ribizliből készült párlat.

Kevesebb