Ne fusson rá ……

2018. február 20., kedd 16:42

Az elmúlt időszakban megszaporodtak a ráfutásos - koccanásos balesetek, illetve számos anyagi káros baleset történt a tehergépjárművek tetején keletkező jégtáblák leesése következtében.

1. A téli időszakban a jeges, csúszós felületű útburkolaton célszerűbb alacsonyabb haladási sebességet, és nagyobb követési távolságot tartani. Kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat. Lassításnál még nagyobb mértékben használjuk a motorféket. Amennyiben a jármű már megcsúszott, azt ellenkormányozással korrigáljuk. Hídon, felüljárókon, lakott területen kívüli nyílt szakaszokon számítani kell arra, hogy akár métereken belül is megváltozhatnak az útviszonyok. A napos, enyhe időjárás ellenére a talajon még fagypont körüli hőmérséklet uralkodhat. Járműveink fényjelző berendezéseinek állapotát a napi elindulás előtt ellenőrizzük, nem elég látni, látszani is kell, hogy a közlekedésben résztvevő többi jármű vezetője kellő időben, kellő távolságból észleljen.

2. A tehergépjárművek tetején a csapadékból reggelre jégtáblák keletkezhetnek. A KRESZ 3.§ (1) c. pontjában foglalt szabály szerint:

Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Ennek megfelelően a jármű vezetőjének kötelessége elindulás előtt meggyőződnie arról, hogy közlekedése során járművéről nem eshet semmi olyan az úttestre, illetve annak környezetére, amely valakinek sérülést okozhat, vagy valamilyen tárgyat megrongálhat. Elindulás előtt a jármű vezetőjének a baleseti kockázatot jelentő jeget, havat járművéről el kell távolítania.

Balesetmentes Közlekedést Kívánunk - KEM-RFK

Kevesebb