Jubileumi borverseny

2018. február 25., vasárnap 12:06

A régmúltban komoly hagyománya volt Szákszenden a borversenyek szervezésének, de egy idő után megszakadt a sorozat. Hartmann Imre alpolgármester újította fel a szokást éppen húsz évvel ezelőtt, így jubileumi rendezvényen köszönthette a megjelenteket pénteken este a faluházban.

A versenyre mintegy harminc borász és gazda 58 fajta nedűt nevezett, melyeket – szintén a hagyományoknak megfelelően – Katona Ferenc, a balatonboglári szőlészet borásza, Németh Ferencné, Kiss Bertalan és Szabó Gábor ászári borászok értékeltek.

A borokról azonban nemcsak a szakavatott ítészek mondtak bírálatot, hanem a vendégek is buzgón jegyzeteltek, összehasonlítva, mennyire sikerül eltalálni a profik értékelését. A szín és a tisztaság 2-2, az illat 4, az íz és a zamat maximum 12 pontot ért, de a szokásokhoz híven, súlyozottan vették figyelembe a helyi szőlőből készült borokat.

Mint az az értékelés során elhangzott, az elmúlt évtizedekben folyamatosan emelkedett a verseny színvonala, jelezve, hogy a termelők mind szakavatottabban nyúlnak a szőlőhöz, javítva a kezelési technikát és a minőséget, így nem is volt csoda, 8 arany, 15 ezüst és 22 bronzminősítés született a jubileumi borversenyen.

Kevesebb