Rendben volt a sonka

2018. április 2., hétfő 20:40

A pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, sonkákat is ellenőrizte húsvét előtt az Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih). A forgalomból kivont termékek aránya az összes vizsgálat alá vont tétel 1,5%-a volt (tavaly 1,7%, 2016-ban 2 %), amire leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta miatt volt szükség.

Az étkezési tojás laboratóriumi vizsgálata elsősorban a fipronil szennyezettség felderítésére irányult. Összesen 38 minta érkezett laboratóriumi vizsgálatra, melyből 31 minta eredménye alapján fipronil illetve fipronil-szulfon szermaradék nem volt kimutatható. A további 7 minta laboratóriumi vizsgálata még folyamatban van.

Idén első alkalommal a kereskedelemben kapható tojásfestékeket is ellenőrizte a NÉBIH. A valamennyi megyére kiterjedő mintavétel során 44 megmintázott tojásfesték csomagból 126 különböző tojásfestéket vizsgált meg a laboratórium. A jelölés szerint csak természetes színezékeket tartalmazó tojásfestékek valóban nem tartalmaztak mesterséges színezékeket. Egyes gyártók külön jelölték, hogy a festékek nem tartalmaznak azoszínezékeket, amit a mérések megerősítettek.

A tavalyi hasonló időszak adataival összehasonlítva valamivel kevesebb higiéniai hiányosságot tapasztalt a hatóság, az ellenőrzés alá vont termékek minőségével több probléma volt, a nyomon-követhetőség viszont javult – áll a Nébih jelentésében.

Kevesebb