Két új név a hősi emlékműveken

2018. május 28., hétfő 06:30

Egy-egy új név került mind a száki, mind a szendi hősi emlékműre, amelyeknél vasárnap emlékeztek a község lakói a Hősök Napja alkalmából.

- A magyar hősök emlékünnepe szüleink és nagyszüleink előtti tisztelgés is, aminek az ad igazán értelmet, ha lesznek olyan nemzedékek, amelyek méltó módon, békés körülmények között folytatják és teljesítik majd be az elődök örökségét – ezekkel a gondolatokkal kezdte beszédét a száki emlékhelyen László Kálmán polgármester, aki így folytatta: Az emlékművek minden nap, minden percben jelzik a tiszteletet és azt, hogy nem felejtjük el a hősöket, az áldozatokat.

- Immár öt éve, az emlékművek felújítása óta emlékezünk az első és második világháborúban elesett hősökre. A száki emlékművön a mai naptól az 58 áldozat neve mellé bevésésre került Budai Lajos neve is – fogalmazott a faluvezető.

Budai Lajos a II. világégés során tűnt el. A Don kanyarban harcoló magyar 2. hadsereg csapatainak leváltására küldött 3. honvéd gyalogezred tagjaként 1943. január 27-én tűnt el a hadműveleti területen. Sorsáról azóta sem rendelkezik senki bővebb információval. A megemlékezést az önkormányzat és Budai Lajos családjának koszorúzása zárta Szákon.

- Azért jöttünk ma el ide a háborús hősök emlékművéhez, hogy a többiek mellett egy fiatalemberről, Hartmann Imréről is megemlékezzünk – ezt már Hartmann Miklós mondta Szenden, aki családtörténeti kötetét márciusban mutatta be a község lakóinak.

A sváb családban született fiatalember neve, aki 22 évesen hunyt el, hatvankettedikként került bevésésre az emlékműbe. Mint azt a megemlékezés szónoka beszédében kiemelte, Hartmann Imre 1942 őszén váratlanul kapta a SAS behívót. A fővárosba vezényelték egy hadiüzembe, ahonnan a rossz ellátást és az embertelen bánásmódot követően nagybetegen érkezett haza egy év elteltével. Életét ekkor már a gondos ápolás sem tudta megmenteni.

- Ez ugyan egy szívszorítóan szomorú történet, mégis örömmel tölt el a közös megemlékezés, hogy 75 év után méltányos elégtételt ad a közösség – mondta Hartmann Miklós, aki Hartmann Imrével, alpolgármester bátyjával helyezte el a család tisztelgő koszorúját az emlékmű talapzatánál.

A két megemlékezés képeit a Fotótárban tekintheti meg!

Kevesebb