Viharos nyár

2018. július 22., vasárnap 10:35

A nyári viharokat és a velük együtt járó meteorológiai jelenségeket nem lehet megelőzni, azonban az általuk okozott károk mértékét megfelelő előkészületekkel csökkenteni lehet – figyelmeztet a Katasztrófavédelem.

Már az idei nyár is hozott komoly országos viharokat. A vihar által okozott károk csökkentésének legfontosabb eleme a tájékozódás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyes időjárási viszonyok kialakulásának esetén, azok valószínűségének és mértékének függvényében figyelmeztetéseket, valamint riasztásokat ad ki. Ezeknek az információknak a lakossághoz történő eljuttatásában a katasztrófavédelem is segít. A riasztások híre megjelenik az ingyenesen elérhető, okostelefonra vagy táblagépre letölthető VÉSZ (Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás) alkalmazáson. Alapvetően három veszélyes meteorológiai jelenségre vezethetők vissza a nyári viharok okozta káresetek: ezek az erős szél, a hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, valamint a villámcsapás.

Az alábbi lépésekkel lehet elejét venni, vagy csökkenteni a károkat

Fokozott problémát jelent, ha az árkok és az átereszek nincsenek tisztán tartva. Az eltömődött árkok, helytelen méretezésű átereszek elöntéseket okozhatnak, melyek döntő többségben saját, vagy szomszédjaink épületeit veszélyeztetik. Fordítsunk kiemelt figyelmet a belterületi vízelvezető árkok folyamatos karbantartására, kitakarítására. A patakok és kisebb vízfolyások rövid idő alatt veszélyesen megáradhatnak, ne tartózkodjunk a közvetlen közelükben, és ne próbáljunk meg átkelni rajtuk! A nagy mennyiségű csapadék minden közlekedési ágazatban fennakadásokat és késéseket okozhat, az utakon és aluljárókban összegyűlt vízben elakadhatnak a gépjárművek.

Baj esetén hívjuk a 112-es segélyhívó számot! Vihar idején a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba tömegesen érkeznek a bejelentések. A tűzoltók súlyosságuk alapján sorrendet állítanak fel és a legkritikusabb helyszíneken kezdik meg a munkát. Amennyiben a bejelentett kárt időközben sikerült saját erőből felszámolni, ennek tényét is be kell jelenteni, hiszen így a valós, még megoldásra váró esetekhez gyorsabban mehet a tűzoltói segítség. A saját ingatlanon kidőlt, semmilyen veszélyt nem jelentő fákat vagy leszakadt nagyobb faágakat – amennyiben ez biztonságosan megoldható – magunk is feldarabolhatjuk, eltávolíthatjuk.

-katasztrófavédelem-

Kevesebb