Nemzeti katasztrófánkra emlékeztek

2018. október 20., szombat 09:58

Tavaly avatták fel a település új emlékhelyét, a Büszkeségpontot. Itt került sor pénteken az 1956-os forradalom 62. évfordulójának önkormányzati megemlékezésére.

László Kálmán polgármester, Deákné Dr. Schiffner Márta jegyő és Szabó Ildikó települési képviselő helyezte el délben a kegyelet koszorúit, majd ezt követően az Öveges iskolában folytatódott az emléknap programja, ahol a diákok a Horváthné Stier Katalin által összeállított előadással emlékeztek a dicső napokra, illetve a szabadságharc bukására.

A tragikus vég mindenki előtt ismert. A bukást követően több mint 250 forradalmárt kivégeztek, 1960-ig mintegy 22 ezer embert ítéltek el és 13 ezret internáltak. Az elítéltek többsége munkás és diák volt. Nagy Imrét titkos perben 1958-ban halálra ítélték és kivégezték.

Az 1956-os magyar forradalom a világtörténelem első korai szembeszállása volt a kommunista diktatúrával, a szovjet birodalmi törekvésekkel. A totális pártállammal szembeállította a demokratikus parlamentarizmust, az emberi kiszolgáltatottsággal, a szabadságjogokat, a nemzeti elnyomással, a szovjet világuralmi törekvésekkel szembehelyezte a nemzeti önrendelkezést. Így vált az egész világon a függetlenségért és a szabadságért küzdő népek példájává, így szerezte meg a magyarság számára a világ jobbik felének rokonszenvét.

Kevesebb