Múltunk nélkül nincs jelenünk

2018. november 10., szombat 18:03

Szombat délelőtt rendezték meg az Öveges iskolában a Klebelsberg Központ által kiírt és elnyert pályázat keretében megvalósított „Emlék-szem” projekthét záróeseményét.

A fiatalokat és a vendégeket Palotainé Papp Éva intézményvezető köszöntötte elsőként, akik között ott volt László Kálmán polgármester, Hartmann Imre alpolgármester, valamint Horváth Csabáné, a Tatabányai Tankerületi Központ képviseletében.

A pályázat mottóját egy Morus Tamás idézet adta: „A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása”. A megvalósított program során széles körben nyílt lehetősége a diákoknak a népi hagyományok megismerésére: a hímzés, fonás, cserépedény-készítés, dagasztás fortélyainak elsajátításával, mindezt népi mesterek irányításával, továbbá megismerkedhettek a paraszti élet ízes, tanulságos mesevilágával is.

A hagyományos Öveges-hétbe illesztett események elsődleges célja az volt, hogy megmutassa: múltunk nélkül nincs jelenünk, valamint, hogy a népi szokások megismerése mellett olyan készségeket, képességeket is átadjanak a fiataloknak, amelyek már csak nyomokban kísérői mai világunknak.

Hétfőn a gasztronómia és kemenceépítés rejtelmeibe leshettek be a tanulók, utóbbiba Mezei Rácz Ferenc szakavatott kalauzolásával, amit kedden fazekas foglalkozás követett Molnárné Tamás Anetta segítségével. A szövés–fonás-hímzés fogásait Berta Sándornétól sajátíthatták el a gyerekek szerdán, csütörtökön pedig Kóka Rózália mesedélutánja idézte fel a régmúlt idők történeteit. A pénteki táncházban Balaskó Sándornétól leshették el a résztvevők őseink lépéseit.

A közel másfél órás program keretében az iskola alsós kisdiákjai és felsős kiválóságai adták elő műsorukat, míg a vendégek közül többen is méltatták a témahét megvalósítását. A rendezvény zárásaként igazi vásári forgatagban lehetett megvásárolni a hét „eredményeit” az aulában szombat délelőtt.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb