Pezsgő teszt

2018. december 27., csütörtök 11:03

Az év végéhez közeledve ezúttal egy igazi ünnepi termékkört, az édes fehér pezsgőket vizsgálta Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szakemberek 32 különböző alkoholos italt ellenőriztek. Laboratóriumban vizsgálták – többek között – a pezsgők alkohol-, cukor- és savtartalmát, széndioxid-tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Élelmiszerbiztonsági szempontból minden termék megfelelt a jogszabályi előírásoknak, jelölési hiba miatt azonban egy esetben intézkedni kellett.

Nyolc nagyobb hazai üzletlánc polcairól összesen 32 féle pezsgőt ellenőriztek a Szupermenta termékteszt programban a Nébih szakemberei. A pezsgők 7 és 12% közötti tényleges alkoholtartalommal, valamint a „doux”, azaz édes kategóriának megfelelően, minimum 50g/l cukortartalommal rendelkeztek.

Az átfogó laboratóriumi mérések során a szakemberek elvégezték – többek között – a termékek extrakt-, tényleges- és összes alkohol-, összes sav- és cukor-, széndioxid-, valamint édesítőszer és tartósítószer tartalom vizsgálatát. A tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

Az összesített eredmények alapján a Törley Fortuna édes illatos minőségi pezsgő nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Hungaria Sweet Style édes fehér illatos minőségi pezsgő, míg harmadikként a Törley Excellence sárga muskotály édes fehér pezsgő végzett.

Nébih

Kevesebb