Megújul az út – döntött a kormány

2019. február 1., péntek 06:53

Tavaly szeptemberben volt a képviselő-testület vendége Barabás Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója, aki akkor maga is elismerte, hogy a községbe vezető 8144 számú közút állapota rendkívül leromlott.

Annak ellenére, hogy nyáron mintegy 6 tonna anyagot használtak fel a kátyúk betömésére. Mint elmondta, 1 kilométer helyreállítása 120-150 millió forintba kerülne, így a 3,8 km-es szakasz felújítása meghaladná a 400 milliót.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a falvak népességcsökkenésének megállítására a kormány fejlesztési programot indít a kistelepüléseken. Az intézkedéscsomag részeként megújulhatnak a közutak is. Amennyiben a program valóban biztosít erre forrásokat, elképzelhető, hogy idén, vagy 2020. elején elkészülhet a bekötőút felújítása.

Nos, a jelek szerint az ígéretből valóság lesz, hiszen a decemberben kihirdetett kormányhatározat mellékletében szerepel a 8144-es út szerepel a felújítandók között.

Mint azt László Kálmán polgármestertől megtudtuk, a kormány elkülönítette a szükséges összeget, és felszólította az innovációért és technológiáért felelős minisztert a szükséges előkészületek megtételére.

Az első ütemben a tervek szerint a császári elágazástól a száki településrészen lévő első buszmegállóig valósulna meg a beruházás.

Kevesebb