Elismerés a szákszendi gazdálkodónak

2019. February 6., Wednesday 06:35

A Hotel Eger & Park szálloda konferenciaterme adott otthont a hétvégén az Év Agrárembere díjátadó ünnepségnek, amelyre hivatalos volt Hartmann Imre gazdálkodó, Szákszend alpolgármestere is.

A szervezők tíz kategóriában keresték a legkiemelkedőbb szakembereket. Az első körben a 130 pályázó közül 90-en kaptak jelölést, és több mint 80 tagú szakmai zsűri vett részt a szavazásban. Hartmann Imrét a fenntartható gazdálkodás kategóriában jelölték, s végül bekerült a díjkiosztón kitüntetett első háromba.

- A családom több generáció óta Szákszenden él, én is itt születtem. A világháború gazdaságilag teljesen tönkretett minket, nagyapám és nagybátyám is áldozata volt a világégésnek. Két külföldi tanulmányi út döbbentett rá a rendszerváltás idején, hogy nagy lehetőségek rejlenek a magángazdaságban, ezért ez irányba kerestem a lehetőségeket – sikerrel. Az ott szerzett tapasztalatok nagyban segítették a későbbi magángazdaság előkészítésében és kialakításában. Gazdálkodása elején nagy lehetőségként adódott az, hogy helyben volt a megye első földárverése, melyen egyedüli jelentkezőként indult. A kezdeti, mintegy 70 hektár azóta 600-ra bővült, ezenkívül bérlemények is vannak, valamint teljes körű szolgáltatást is nyújtunk. 2011-ben elnyertem a Megye Agrárvállalkozása címet. Tíz éve veszek részt a Magyar Kukorica Klub által szervezett terményversenyen, ahol komoly eredményekkel büszkélkedhetek. Négy éve kezdtem lerakni a precíziós gazdálkodás alapjait. Mára az ehhez szükséges valamennyi technikai elemmel rendelkezem (GPS technológia, hozamtérképezés, tőszámszabályozott vetés, differenciált műtárgya-kijuttatás). Ez egy nagy lehetőség, ami a jövő útjának tekintek – mondta Hartman Imre, aki így folytatta: - Azt gondolom, ebben a nemes versengésben már az is hatalmas dicsőség, hogy valakit egyáltalán jelölnek valamilyen díjra, dobogóra kerülni pedig az agrárszakma csúcsát jelenti.

A szervező Agrotrend az Év Agrárembere díjat 2014-ben alapította azzal a szándékkal, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a mezőgazdaságban tevékenykedőkre, akik társadalmi szerepvállalása jelentős, kiemelkedő munkájuk mellett a közjóért is sokat tesznek.

Az esemény fővédnöke, Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott: ez az elismerés felhívja az ország figyelmét a kitüntetettekre, méltó helyre emeli az agrárium rangját, miközben új lehetőségeket nyit meg előttük, hogy még többen megismerhessék őket, hiszen példaképekre, motiváló mintákra mindenkinek szüksége van.

Kevesebb