Felavatták a Szociális Központot

2019. March 15., Friday 09:36

Negyvenegymillió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán Szákszend a Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központra.

A központ kialakítására az egykori községháza lett kiválasztva és a projekt során összesen három szociális alapszolgáltatás, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, valamint a család-és gyermekjóléti szolgáltatás fejlesztése valósul meg – kezdte a beruházás ismertetését László Kálmán polgármester a csütörtöki avatóünnepségen, ahol Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Steindl Balázs, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés alelnöke mellett ott voltak a környék polgármesterei, hivatali és társadalmi szervezeteinek képviselői is.

Mit azt a község első embere elmondta, a Páhy László által tervezett épület energetikailag önellátó, a projekt keretében egy gépkocsi is beszerzésre kerül, a modern berendezési tárgyakat pedig önerőből vásárolta meg az önkormányzat.

A nemzeti színű szalag átvágását követően Cszunyiné Bertalan Judit arra hívta fel a figyelmet, hogy 2013-2014. környéken kezdte el tervezni a megyei önkormányzat a jelenleg is folyó uniós tervezési ciklust. A pályázatok úgy kerültek megfogalmazásra, hogy azokban tükröződjenek a települések elképzelései, fejlesztési vágyai. Ezek alapján készült el a 2014-2020-as időszak beruházási terve. Az elmúlt néhány esztendőben valóban olyan kulcsfontosságú közszolgáltatásokat, szolgáltatásokat, olyan települési infrastruktúrát és olyan régóta húzódó feladatokat sikerült megoldani a kistelepüléseken, amelyek az emberek biztonságát, komfortérzetét és a vidék élhetőségét segítik, erősítik. Egészségházak, orvosi rendelők, óvodák, bölcsődék, csapadékvíz elvezetők, energetikai felújítások, polgármesteri hivatalok újultak meg, régi, funkció nélküli épületek álltak ismét a települések szolgálatába.

- És ne feledkezzünk meg a most induló Magyar Falu Program 18 alprogramjáról, amelynek keretében az 5 ezer fő alatti településeken támogatják – többek között - a polgármesteri hivatal felújítását, az orvosi szolgálathoz kapcsolódó eszközbeszerzést, bölcsődék és óvodák építését vagy akár a helyi közösségi terek fejlesztését. Szákszend is nyertese ennek a programnak, hiszen a császári elágazástól a falu végéig három ütemben újul meg az immár teljesen leromlott közút – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Steindl Balázs közgyűlési alelnök is méltatta a projekt során megvalósult beruházás, valamint közvetítette Popovics Gyögy elnök üdvözletét, majd a jelenlévők megtekintették az egykori községházában kialakított, XXI. századi színvonalú Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központot.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

Kevesebb