Erdélyi erődtemplom

2019. május 22., szerda 06:35

Sokan voltak kíváncsiak kedden délután a Csíkszék nevezetességeit bemutató előadásra a faluház könyvtárában.

A megyei könyvtár kistelepülési programjának előadója Szabó Károly volt, aki két filmet is bemutatott – egyiket maga készítette, illetve képeslapokkal szemléltette, hogy érdemes felkeresni ezt a csodás vidéket.

Csíkszék egyik legrégebbi, Árpád-korból való műemléke a Csíkrákosi erődtemplom. Fő érdekessége 30 méteres tornya különös emberi és állati alakokkal, zodiákus jegynek tűnő ábrázolásokkal. A Középcsíki-medence kijáratánál fekvő Csíkrákos a székelyek ősi gyülekezőhelyeként ismert történelmi helyszín, vártemploma „tiszteletet keltő műemlék”, kedvelt turistalátványosság.

A Cseredombon, késő gótikus stílusú lőréses-bástyás templom a XIII. században épült 1280 környékén. A XV. században átépítik és kőfallal is körbekerítik. Ugyanekkor nyeri el kőkeretes ablakait és csúcsíves boltozatát. Mai formáját az 1758-ban történő átfogó rekonstrukciós és bővítési munkálatok során kapta. Barokk kapuja is ekkor épült. Az elmúlt évtized széleskörű munkái teljesen helyreállították és régi fényével ruházták fel a Csíkrákosi erődtemplomot.

Kevesebb