A szabadtéri tűzgyújtás szabályai

2019. június 29., szombat 22:49

Fokozott tűzveszély alakul ki a kánikula és a csapadékmentes időjárás ideje alatt. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza.

A jogszabálytól eltérő vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A szabad levegőn kirándulók sokszor hagyják figyelmen kívül az erdőkben, parkokban kihelyezett felhívó táblákat, amelyek a tűzgyújtás, tűzrakás tiltására vonatkoznak. Erdőterületeken a tűzgyújtáshoz az erdőgazdálkodó írásos engedélye szükséges! Ez alól kivételt képeznek a kijelölt tűzrakóhelyek, valamint a vágástéri hulladékok égetése.

Az erdőben kirándulók csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet, az alábbi szabályok betartása mellett:

Tűzgyújtási tilalom idején a tűzgyújtás mindenütt tilos! Kivételt képez a saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, grillsütő használata, amely tűzgyújtási tilalom idején sem tiltott, viszont fokozottan ügyelni kell az általános égetési szabályok betartására! Aki tűzgyújtási tilalom esetén tüzet okoz, az felelősséggel tartozik az okozott kár megtérítéséért, valamint tűzvédelmi bírsággal sújtható! Az érvényben levő tűzgyújtási tilalomról mindig aktuális információt találnak a katasztrófavédelem honlapján!

A nyári időszakban is a katasztrófavédelem területi és helyi szervei a társhatóságokkal közösen folyamatosan ellenőrzik a szabadtéri égetésekkel kapcsolatos szabályok betartását. Amennyiben a tűzvédelmi előírások megszegése tüzet, illetve robbanásveszélyt idéz elő a tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező.

-Katasztrófavédelem-

Kevesebb