Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Országossá bővül a mikrochip-leolvasó hálózat

2017. november 14., kedd 12:45

Az elmúlt évben több mint 240 elkóborolt kutya kerülhetett haza gazdájához a Vigyél Haza Alapítvány ingyenes mikrochip-leolvasó hálózatának segítségével. A kutyabarát vendéglátóhelyek és önkéntes állatorvosok közreműködésével indított program országossá bővül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Telenor támogatásának köszönhetően, így rövidesen csaknem 100 helyszín várja országszerte a gazdátlan kedvencek megtalálóit.

A hétköznapi járókelőknek kulcsszerepe van az elkóborolt kutyák hazajuttatásában, a chippel ellátott kedvencek minél gyorsabb állatorvosi azonosítása azonban nehézséget jelenthet, főként az esti órákban. Ebben segít a Vigyél Haza Alapítvány 2015-ben létrehozott mikrochip-leolvasó hálózata. A kutyabarát helyeken elhelyezett, ingyenesen elérhető eszközzel könnyedén leolvashatók az állat mikrochipjének adatai, amelyeket a programban résztvevő önkéntes állatorvosok táblagépen, a Hipernet segítségével azonosítanak az erre szolgáló adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot a kedvencek gazdáival.

Csupán az elmúlt évben több mint 240 elveszett kutya kerülhetett haza gazdájához. Az alapítvány felhívására az elmúlt hónapokban több új állatbarát helyszín, önkéntes állatorvos, állatgyógyszertár és klinika jelezte csatlakozási szándékát az országossá bővülő kezdeményezéshez. Hamarosan csaknem száz helyen segítséget kérhetnek a megtalálók a figyelemfelkeltő matricával megjelölt éttermekben, szállodákban és kávézókban az utcán talált ebek beazonosításához és hazajuttatásához.

Az állatorvosok folyamatos mobilinternet-elérését a kezdetektől a Telenor biztosítja; a vállalat ezúttal újabb nyolc darab, mobilnet-kapcsolattal ellátott táblagéppel járul hozzá önkéntes munkájukhoz. Annak érdekében, hogy a rendszer a közeljövőben tovább bővülhessen, s az ország mind több helyszínén lehetőség nyíljon az állatok azonosítására, a NÉBIH 55 chipleolvasó készüléket biztosít az alapítvány számára.

A programhoz csatlakozó új helyszínek listája hamarosan elérhetővé válik a Vigyél Haza Alapítvány és a Telenor közös, okostelefonra fejlesztett Vigyél Haza kutyakereső alkalmazásában. A felületen a kutyatulajdonosok regisztrálhatják elveszett kedvencüket és értesítést küldhetnek a környéken tartózkodó felhasználóknak, hogy segítsék a keresését, valamint a talált kutyák bejelentésére is lehetőség van. Az app segítségével – amelyet több mint harmincezer felhasználó töltött le és ez idáig több ezer kutyát regisztráltak benne – keresgélhetnek az örökbe fogadható állatok, kutyabarát szálláshelyek, éttermek és kutyafuttatók között is.

Az alkalmazás letölthető a Google Play-ről és az App Store-ból.

NÉBIH

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. január 26., péntek 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Igazgatási szünet

2023. december 20., szerda 17:51

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. december 27-étől 2024. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek