Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Tovább bonyolódik

2020. January 15., Wednesday 05:56

Mint arról novemberben beszámoltunk, a történet onnan indult, hogy Kömlőd, amellyel eddig közös hivatalt működtetett Szákszend, felmondta az együttműködést.

Akkor a község képviselő-testülete két variációról döntött:

 1. Kifejezik szándékukat, hogy közös önkormányzati hivatalt kívánnak létrehozni Császárral.
 2. Amennyiben nem sikerül elhárítani a Császárral kapcsolatos jogi akadályokat (más járásban fekszik), a testület kifejezi szándékát, hogy Oroszlánnyal kíván közös hivatalt létrehozni.

Időközben kiderült, hogy Dad is kilépett az addigi, Bokoddal működtetett közös hivatalból, de utóbbi település sem akart Szákszenddel közösködni, mivel lélekszáma meghaladja a 2 ezret, és önállóan is intézheti ügyeit annak ellenére, hogy területileg határos a településsel – tájékoztatta a testület tagjait Papp Attila, szákszendi polgármester.

Mindeközben Oroszlányban is zajlottak az események. A város képviselő-testülete a 2019. november 21-ei ülésén elutasította Szákszend Község Önkormányzatának közös önkormányzati hivatal létrehozására irányuló kezdeményezését, majd decemberben, a karácsonyi ünnepek előtt ismét kifejezte ebbéli véleményét. Utóbbit azt követően, hogy minden konzultáció és egyeztetés mellőzésével Kancz Csaba kormánymegbízott a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal képviseletében egy tervezetet küldött Oroszlánynak, amiben a város szerepel, mint közös önkormányzati partner. Az ülés anyagához csatolt szakértői elemzésben az szerepelt, hogy: a nagy adóerő-képességű, nagyobb lakosságszámú települések esetében kifejezetten kedvezőtlenül alakulhat a közös hivatalok finanszírozása.

Ilyen előzmények után érkezett 2020. január 1-én (sic!), egy ugyanezen a napon hatályba lépő és azonnal végrehajtandó kijelölés, ami sok-sok jogszabály értelmezési és eljárási kérdést vetett fel az érintett településeket illetően. Az oroszlányi képviselő-testület az előterjesztést január 10-én megvitatta, és a döntés értelmében a módosító okiratot, valamint az alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt dokumentumait elutasította, hangsúlyozva és kifogásolva az önkormányzatiságba való durva beavatkozást is. Ugyanakkor testületi felhatalmazás alapján még aznap Oroszlány a jogorvoslati lehetőséggel élve keresetlevelet nyújtott be az illetékes bírósághoz.

Szintén a módosító okirat, valamint az alapító okirat módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt dokumentumai kerültek kedden délben a szákszendi testület elé. Az ülésen File Beáta jegyző és Molnár Miléna aljegyző képviselte a várost. Az előterjesztés, amit Papp Attila polgármester jegyezett, többek között azt tartalmazta, hogy: A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény értelmében a helyi önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzat működésével, valamint a polgármester vagy a jegyző feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek döntésre való előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására polgármesteri hivatalt vagy közös önkormányzati hivatalt hoz létre.

A jelen helyzetben a szákszendi hivatal működése jogszabálysértő, azonban ismét több kérdés felmerült:

 1. A 2020. január 1. napjával történő kijelölés, hatályba lépő megállapodás azonnali végrehajtása mit jelent a hivatal működése szempontjából? A feladat nem hajtható azonnal végre, ideje sem volt felkészülni egyik hivatalnak sem. Tehát önhibán kívül történik a törvénytelen működés.
 2. 2020. január 1. napjától az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője felelős Szákszend község tekintetében is a képviselő-testületi munka törvényességéért, az előkészítéséért?

2020. január 10. napján Papp Attila állásfoglalást kért a kialakult helyezettel kapcsolatban elektronikus úton a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztályától, valamint az Államkincstártól. Ezekre keddig nem érkezett válasz.

Így nem csoda, hogy a Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatal megszüntető okiratát a döntéshozók nem szavazták meg.

May

3 Szendi búcsú

 • Időpont: Sunday 10:00
 • Helyszín: Munkás Szent József Templom

10 Kisbúcsú

 • Időpont: Sunday 10:00
 • Helyszín: Szendi sportpálya

31 Hősök napja

 • Időpont: Sunday 16:00
 • Helyszín: Világháborús Emlékművek
June

13 Falunap

 • Időpont: Saturday 15:00
 • Helyszín: Szákszend Rendezvénytér

19 Iskolai ballagás

 • Időpont: Friday 17:00
 • Helyszín: Szákszendi Öveges József Általános Iskola
Mozaik

Felhívás

2020. April 1., Wednesday 06:38

2020. szeptemberétől új, 10 hónapos, szakképesítést adó rendőr szakképzés indul, melyre a jelentkezési határidő 2020. április 30.

Bővebben

Rendkívüli felhívás!

2020. March 23., Monday 08:30

Felhívjuk a horgászok figyelmét, akik megyénk Duna szakaszán és a még üzemelő horgászvizek területein hódolnak kedvtelésüknek a mellékelt szabályokra.

Bővebben

Felhívás

2020. March 19., Thursday 19:22

Szákszend Község Önkormányzata a koronavírus fertőzés terjedésével kapcsolatban az idősek egészségének és életének megóvása érdekében gondoskodik a 70 év felettiek ellátásáról.

Bővebben

Kedves szákszendi kisgyermekes családok!

2020. March 4., Wednesday 13:58

Szákszend Község Önkormányzata Rossmannos tisztasági csomag felajánlást kapott a Végső Vár Alapítványtól, melynek elnöke Székely Béla. A csomagot Szákszend közigazgatási területén élő 0-14 éves korú gyermekek kapják.

Bővebben

Többen házasodtak

2020. January 28., Tuesday 06:04

Az előzetes adatok szerint 2019 első tizenegy hónapjában a születések száma 1,5, a halálozásoké 0,8%-kal kevesebb volt, mint 2018 azonos időszakában.

Bővebben

Iskolapadban

2020. January 10., Friday 06:49

A köznevelés és felsőoktatás képzésein 1,8 millióan tanulnak – olvasható a Statisztikai Hivatal most megjelent összesítésében.

Bővebben

Címünk

Szákszendi Közös Önkormányzati Hivatal
2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

 • Hétfő: 8 - 17 óráig
 • Szerda: 8 - 16 óráig
 • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek