Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Szárligeti vizit

2020. augusztus 9., vasárnap 07:33

Tíz óra után pár perccel gördült be az a busz szombaton a Faluház elé, amellyel a szárligeti csoport érkezett Szákszendre a Megyénk körül megyünk körül program keretében.

Sikeresen pályázott a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívására, és a 167 millió forint európai uniós támogatás segítségével a megye területén olyan közösségépítő és fejlesztő programokat támogattak, melyek hozzájárulnak a megyei identitás erősítéséhez. A szákszendiek tavaly látogattak Szárligetre, és ennek folytatásaként került sor a hétvégi programra.

A vendégeket Papp Attila polgármester és a képviselő-testület tagjai fogadták, majd a község első embere köszöntötte a jelenlévőket, aki bemutatta a települést és annak nevezetességeit, és külön megköszönte a helyi Nyugdíjas Klub tagjainak segítségét, akik süteményekkel készültek az eseményre.

Vasas István, Szárliget alpolgármestere a község lakóinak jókívánságait közvetítette, majd Borsó Tibor megyei közgyűlési alelnök arról szólt, hogy amikor a közgyűlés szerepe megváltozott, és intézményfenntartás helyett területfejlesztési, koordinátori szerepet kaptak, akkor tűzték zászlajukra többek között, hogy támogatják a közösségépítő rendezvényeket, hogy a megye lakói mind jobban megismerjék egymást, ismeretségek, szervezeti kapcsolatok szülessenek.

A rövid ismerkedést követően a vendégek, illetve vendéglátóik felkerekedtek, és a Szent Őrzőangyalok tiszteletére felszentelt katolikus templomot keresték fel, ahol Wessel Tünde idézte fel az épület sok évszázados történetét. Itt azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy Szákszend nemcsak arról híres, hogy megyénk leghosszabb faluja, hanem többek között arról is, hogy 5 temploma van, egy református két evangélikus és kért római katolikus.

A látogatás következő állomása az evangélikus templom melletti első világháborús emlékmű volt, majd Hartmann Imre alpolgármester farmján folytatódott, ahol a falakat a vendéglátó csodálatos vadásztrófeái borították, de itt kaptak helyet az elmúlt évtizedek vállalkozói elismerései, kitüntetései is. Az alpolgármester rögtönzött előadásában mesélt a legemlékezetesebb vadászélményeiről is.

A program délben a Faluházban folytatódott, ahol az ebéd után a helyi táncosok adtak műsort, végül a Klestenitzné Beke Ildikó által összeállított helytörténeti kiállítás megtekintése zárta a Megyénk körül megyünk körül projekt szákszendi rendezvényét.

Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. január 26., péntek 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Igazgatási szünet

2023. december 20., szerda 17:51

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. december 27-étől 2024. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek