Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Nem tervez folyószámlahitelt Szákszend

2022. február 11., péntek 05:45

Február 20-án érkezik Magyarországra az az elektromos kisteher, melyet pályázaton nyert a szákszendi önkormányzat, a forgalomba helyezést követően a remények szerint már április elején használhatják is a faluban – a többi között ez az információ is elhangzott a február 9-ei testületi ülésen, melyen több, a lakosságot közvetlenül érintő eseményről is beszámolt az első napirend keretében Papp Attila Csaba polgármester.

Megérkezett például a 300 db szelektív lakossági hulladékgyűjtő, melyeket február 14-étől vehetnek át a helyiek a Polgármesteri Hivatalban. A polgármester azt is elmondta, hogy tárgyalások folynak egy energiakereskedő társasággal a község lakosainak egyszeri, a hagyományos izzók LED-esre történő, térítésmentes cseréjéről. Amennyiben megszületik a megállapodás, a cserére várhatóan március közepe és vége között kerülhet sor.

A képviselők a falu idei évi költségvetését is elfogadták, mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldalon 333.351.851 Ft-os összeggel. A kiadások között – egyebek mellett – személyi juttatásokra 99.2, a munkaadókat terhelő járulékokra majdnem 14, dologi kiadásokra 48.3 beruházásra 63.2 milliót terveztek. A polgármester által jegyzett előterjesztés kiemelte, hogy az önkormányzat gazdálkodását továbbra is az intézményhálózat, az üzemeltetés működőképességének folyamatos, magas színvonalú megtartása, a község fejlődését elősegítő új pályázatok előkészítése, lebonyolítása, és az adóbevételek növelése érdekében a vállalkozásokkal való szoros együttműködés határozza meg, folyószámlahitel felvételét idén sem tervezik. A források hatékony elosztása, a költségvetés egyensúlyának megteremtése érdekében az intézményvezetőktől is kérték a kiadások átgondolását, prioritások felállítását, hiszen – mint az előterjesztésben is szerepelt – a minimálbér és a garantált bérminimum évek óta tartó emelkedése nem csak az önkormányzati foglalkoztatottak esetében eredményez többlet kiadást, hanem begyűrűzik a szolgáltatások vásárlásába, a beruházások megvalósításába is, mivel a vállalkozásoknak is nőnek a költségeik.

A bölcsődei és óvodai beiratkozás időpontjáról is határoztak a képviselők, mindkét intézmény esetében április 26-án és 27-én lesz 8-16 óráig.

A pandémia Takács Tímeát is nagy kihívás elé állította, 2021-ben a korlátozások miatt a Közösségi Tér több online programot valósított meg, melyek végül jó gyakorlatnak bizonyultak, így sokat megőrzött – állt könyvtáros-művelődésszervező beszámolójában, amely részletes képet nyújtott az elmúlt év közművelődési tevékenységéről. Több esemény is elmaradt tavaly, például a hagyományos Falunapi rendezvény is, helyette júliusban Falupikniket tartottak, és az eddig Nyárbúcsúztatóként ismert augusztusi programot is szeptemberben rendezték meg Őszköszöntő elnevezéssel, ez utóbbit hagyományteremtő szándékkal.

A tizenharmadik, egyebek napirendhez érkezett meghívott vendégként Kiss László, a Szákszendi Sportegyesület elnöke, mert – mint elhangzott – 2019 nyara óta nincs a pályahasználatról megállapodás az önkormányzat és az egyesület között. Ha azon az ingatlanon használat közben bármi probléma adódik, felmerül a felelősség kérdése, s mivel a tulajdonos az önkormányzat, nagy valószínűséggel ő viseli majd, ezért a helyzetet mindenképpen rendezni kell – tájékoztatta a képviselőket dr. File Beáta jegyző. A testület a polgármester javaslatára úgy határozott, hogy az elnök vegyen részt a Szociális, Kulturális és Sport Bizottság következő ülésén, és ott a grémium tagjait részletesen tájékoztassa az egyesület tevékenységéről, gazdálkodásáról, és egyeztessék a pályahasználat peremfeltételeit.

május

12 Szákszendi Forgatag

  • Időpont: vasárnap 11:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete
június

1 Falunap

  • Időpont: szombat 13:00
  • Helyszín: Szákszend, Faluház környezete

4 Nemzeti Összetartozás Napja megemlékezés

  • Időpont: kedd 15:00
  • Helyszín: Szákszend, Emlékpark

Alkotói pályázat

2024. február 23., péntek 05:00

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma alkotói pályázatot hirdet iskolások részére.

Bővebben

Lucfenyők pusztulása

2024. január 26., péntek 05:00

2023-ban felgyorsult a kerti lucfenyők pusztulása hazánkban. A Magyar Kutatási Hálózat debreceni Atommagkutató Intézetének klíma- és környezetkutatóiként az Izotópklimatológiai és Környezetkutató Központ HUN-REN Atommagkutató Intézet tanulmányt készít, amely felhívja a figyelmet a klímaváltozás hazánkat is érintő, gyors jelenségeire, hatásaira.

Bővebben

Igazgatási szünet

2023. december 20., szerda 17:51

Az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal 2023. december 27-étől 2024. január 2-ig igazgatási szünetet tart.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. október 18., szerda 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek