Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Állatok világnapja - október 4.

2022. October 4., Tuesday 13:35

Az Állatorvostudományi Egyetem kezdeményezésére 2021. október 4-én, az Állatok Világnapján - alapító szervezetként – az Országos Rendőr-főkapitányság is aláírta azt az etikai szándéknyilatkozatot, amelyben a rendőrség vállalja, hogy a felelős állattartás és az állatbántalmazás elleni fellépés szükségességét képviseli tevékenysége során. Ennek eredménye, hogy 2022-ben a rendőrségi bűnmegelőzési feladatok között kiemelt feladattá vált az állatvédelem.

Az állatok a mindennapjaink részei, akár házi, akár vadon élő állatokról beszélünk. Az 1998. évi XXVII. törvényt, vagyis Magyarország állatvédelmi törvényét az Országgyűlés annak tudatában alkotta, hogy az állatok szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.

1931-ben egy Olaszországban rendezett környezetvédelmi konferencián született meg a gondolat, hogy érdemes lenne egy olyan napot tartani, amikor az állatokat ünnepli a világ.
„Jó, hogy az Isten kutyát, macskát adott az embernek. Meg fát, madarat… azért adta neki mindezt, hogy az ember örüljön az életnek?...” (Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink)

Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körbevesz minket, legyen az élő vagy élettelen. 1226. október 3-án halt meg, az állatok világnapját pedig az Ő emléknapján, október 4-én ünnepeljük.

Az állatok nem tudnak beszélni, nem tudnak kiállni magukért, létezésünk tőlünk, emberektől függ.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársai fontosnak tartják, hogy már fiatalkorban tudatosuljanak a felelős házi- és a haszonállat tartás szabályai, ezért a rendőrségi szakemberek a következő tanácsokat adják:

  • Az állattartás körülményei az adott állat igényeihez legyenek igazítva!
  • Az állatok mindig megfelelő mennyiségű és minőségű vizet és ételt kapjanak!
  • Az egészségükhöz szükséges orvosi ellenőrzést és ellátást kapják meg folyamatosan!
  • Törődés és gondoskodás nélkül nem lehet állatot tartani, hisz ők is érző lények!
  • És végül: Ne felejtsük, az állat tetteiért mindig annak gazdája felel!
Nincs esemény rögzítve!

Meghívó

2022. October 19., Wednesday 06:34

Meghívó az 1956-os Forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepségre.

Bővebben

Közmeghallgatás

2022. October 16., Sunday 11:23

Meghívó Szákszend Község Önkormányzatának október 19-ei közmeghallgatására.

Bővebben

Megyehét

2022. September 30., Friday 05:59

Október 8-án Oroszlányban MOZDUL A MEGYE – szurkoljunk Szákszend csapatának!

Bővebben

További drágulás

2021. September 8., Wednesday 06:14

2021. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,6%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – olvasható a KSH gyorsjelentésében. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek