Száki r.katolikus templom Szendi evangélikus templom Faluház Szendi református templom Községháza Első világháborús emlékmű Uradalmi Magtár Szendi r.katolikus templom Száki evangélikus templom

Hírek

Népszerű cikkek

Friss hírek

Őszköszöntő kánikulában

2023. September 12., Tuesday 06:12

Alaposan rácáfolt az időjárás szeptember 9-én a program elnevezésére, hiszen Szákszenden a harmadik Őszköszöntő rendezvényre várták a helyieket, miközben hétágra tűzött a nap, amit – természetesen – senki sem vett zokon. A Faluház melletti rendezvénytéren, a füves területen és a sportpályán válogathattak a családok, kicsik és nagyok a programkínálatból, sőt, a rendezvény napjára az új játszótér is elkészült.

Barota Róbert képviselő kezdeményezésére és koordinálásában több mint harminc helyi, tatabányai, székesfehérvári motoros indult el 14 órakor a száki evangélikus templomtól, hogy a Faluházhoz érkezve mindenki megcsodálhassa a különböző típusú és korú vasparipákat, köztük legkorosabbként Klestenitz Miklós 1956-os D-Csepel veterán motorkerékpárját.

A vendégeket koradélután Papp Attila Csaba polgármester köszöntötte, aki megnyitójában köszönetét fejezte ki mindazok számára, akik közreműködése, segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a III. Őszköszöntő rendezvény. Ekkor jelentette be, hogy előző nap megérkezett az önkormányzati beruházásból megvalósult új játszótér használatához szükséges engedély, így máris birtokba vehetik a falu legkisebbjei. A helyhatóság önerőből, 3,5 millió forintból készíttette el az új játszóteret, a fejlesztést a játszóeszközök forgalmazója kedvezmény biztosításával segítette. A régi játszótér már annyira elavult volt, hogy nem kapták meg rá a tanúsítványt, ezért határoztak a beruházás mellett. Mostantól egy kombinált hinta és mászófal, csúszda várja a gyerekeket, valamint a korábbi mérleghinta és hamarosan a rugós játékot is visszahelyezik.

A rendezvény segítőinek, támogatóinak, közreműködőinek sorát gyarapították – többek között – a Szákszendi Gazdák Társult Vadászegyesület, a Bányató Horgász Egyesület, a Szákszendi Horgász Egyesület tagjai. Az egyesületeknek köszönhetően őzpörkölt, tócsi, halászlé, sült hal várta a finom falatokra vágyó vendégeket, az Öveges József Általános Iskola Szülői Munkaközössége pedig a gyerekek számára jótékonysági hot-dog vásárt tartott. Természetesen a desszert sem hiányozhatott, a Mini Bölcsőde jótékonysági alapon palacsintát és gyümölcssalátát kínált, az óvodás szülők pedig számos ízletes, finom süteményt.

A családok, gyerekek nem csupán a bőséges gasztronómiai kínálat láttán jöhettek zavarba, hiszen a helyi kézművesek, a szociális intézmény napközisei is kínálták a portékáikat, a kicsiket pedig tengernyi játszási lehetőség csalogatta. Volt szöszmötölő, arcfestés, csillámtetkó, kenderkóc népi játszóház, ügyességi játékok, és fegyversimogató.

A délután folyamán elsőként a modern tánccsoport lépett színre, amely ma már 22 gyermeket foglalkoztat. A csoport a pandémiát követően szerveződött újra 2022 szeptemberében, az egyik új oktató Müller Bence lett, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként, 10-től 18 éves korig vállalta a gyerekek tanítását. A kisebb gyermekek a másik csoportban 3 éves kortól jelentkezhetnek az óvodás csoportba, 6 éves kortól a kisiskolásba. A kiscsoportosok a „Pitypangok tánca” és a „Pillangók tánca”, a Top Dance formáció a Netlixes sorozat ihlette „Wednesday” és „A Barbi”, a kisiskolások Zumba jellegű és a „Casper” című koreográfiákkal sarkallták tapsra a jelenlévőket, majd a Bokodi Sportegyesület Művészkerékpár Szakosztályának tagjai adtak ízelítőt abból, hogy kitartással milyen hajmeresztőnek tűnő elemek, trükkök mutathatóak be egy és két keréken. A közönség tapsolhatott junior és felnőtt magyar válogatott versenyzőknek, Európa Bajnoki bronzérmes párosnak, és edzőjüknek, Schön Martinnak, aki világbajnoki 4. helyezettként igyekszik átadni tanítványainak minden tudását.

Az Őszköszöntő folytatásaként érkezett a Kangoo Jumps Tatabánya csapata, kicsivel később a játékos sorversenyen három csapat küzdött a helyezésekért. A „Fő utca nem lazít” valóban nem lazított, mindenkit maga mögé utasított, s hogy a sikert újabb mozgással koronázzák meg, ajándékként bowling pályabérlési lehetőséget vehettek át, a csapatokat erősítő négy gyerkőc pedig, mint „Szákszend legsportosabb gyerekei”, egy-egy tábla csokoládét. Este 6-kor a pályán a labdarúgás vette át a főszerepet, a hazai drukkerek örömére a Szákszend öregfiúk – Ács öregfiúk mérkőzésen a vendéglátók 7-4 arányú győzelmet arattak.

A rendezvényt a korábban is nagy sikert arató Moongose együttes koncertje, végül utcabál zárta az Elektron Band muzsikájára.

Az esemény képeit a Galériában tekintheti meg.

December

6 Falutélapó

  • Időpont: Wednesday 14:00
  • Helyszín: Faluház

9 Karácsonyi vásár

  • Időpont: Saturday 10:00
  • Helyszín: Faluház

17 Falukarácsony

  • Időpont: Sunday 16:00
  • Helyszín: Faluház

Szociális tűzifa támogatás

2023. November 8., Wednesday 11:39

Kérelem az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal Szákszendi Kirendeltségén kérhető, benyújtani 2024. január 19-éig lehet.

Bővebben

Közmeghallgatás

2023. October 9., Monday 11:01

Szákszend Község Önkormányzata október 18-án közmeghallgatást tart.

Bővebben

Tanuljunk meg újraéleszteni!

2023. October 9., Monday 06:00

Október 16-a az újraélesztés világnapja. Lényege, hogy mindenki képes életet menteni – nem kell hozzá más, csak két kéz. A lehető legrosszabb az, ha nem csinálunk semmit, amikor baj van.

Bővebben

Közel ötödével csökkent az üzemanyagfogyasztás

2023. October 18., Wednesday 05:59

Az idei első három negyedévben 11,8 százalékkal kevesebb motorbenzin és 21,1 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában, az üzemanyagfogyasztás így átlagosan 17,7 százalékkal csökkent a tavalyi első három negyedévhez képest - tette közzé honlapján a Magyar Ásványolaj Szövetség.

Bővebben

Népszámlálás: csökkent Magyarország népessége

2023. February 16., Thursday 12:09

Sajtótájékoztató keretében ismertette a 2022. évi népszámlálás előzetes eredményeit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 2022. október 1-jén, a népszámlálás eszmei időpontjában Magyarország népessége 9 millió 604 ezer fő volt, a lakások száma pedig 4 millió 593 ezer.

Bővebben

Címünk

Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal

Szákszendi Kirendeltség

2856 Szákszend, Száki utca 91.

Elérhetőségeink

Ügyfélfogadás

  • Hétfő: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Szerda: 8 - 12, 13 - 16 óráig
  • Péntek: 8 - 12 óráig

Legnépszerűbb cikkek