Ennyivel több energia megy az e-autókba megyénkben

2022. September 29., Thursday 13:55

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint csaknem 130 százalékkal több energiát töltöttek a nyilvános elektromos töltőállomásokon a járművekbe a felhasználók az idei első negyedévben, mint 2021 első három hónapjában. A szervezet közleményéből kiderül: megyénkben több mint megnégyszereződött az elektromos autókba töltött villamos energia.

A hivatal közleménye szerint az idei első negyedév végére 1912-re nőtt a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezések száma. Ezeken a töltőberendezéseken 3832 csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére az országban.

Minden megyében emelkedett a nyilvános töltők száma az előző év azonos időszakához képest. Békés megyében 83,3 százalékkal, Hajdú-Bihar megyében 52,1 százalékkal, Pest megyében pedig 46,7 százalékkal több elektromos töltő üzemelt, mint egy évvel korábban. A darabszámot tekintve Budapesten volt a legnagyobb a növekedés, itt 95 új töltőt helyeztek üzembe, majd Pest megye következik 79 és Győr-Moson-Sopron megye 32 új töltővel – ismertette a MEKH.

A közleményben jelezték azt is, hogy a zöld rendszámmal rendelkező autók száma csaknem 60 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a Belügyminisztérium adatai szerint; 47 ezer 859 zöld rendszámú gépkocsit, és 24 ezer 795 tisztán elektromos gépkocsit tartanak nyilván.

A www.villanyautosok.hu nevű portálon feltüntetett térkép segítségével bárki megkeresheti az úti célja eléréséhez szükséges, illetve az annak közelében lévő töltőpontokat lényegében az egész kontinensen, így természetesen Magyarországon, Komárom-Esztergom megyében is. A nem használható töltőket a rendszer általában jelzi, ha azonban netán hibás töltőt találunk, akkor mi is bejelenthetjük a hibát a Plugshare (Android és iOS-alapú telefonokon egyaránt használható) applikáción keresztül. Az alkalmazás segítségével menet közben is rendkívül egyszerű megtalálni a töltőket. A térkép szűrő gombjára kattintva beállíthatjuk azt is, hogy csak az autónk típusához illő csatlakozóval ellátott, illetve csak a kívánt teljesítményt tudó töltők jelenjenek meg.

A töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentősen emelkedett az előző évi adatokhoz képest. Az első negyedévben 4207 megawattórányi (MWh) áramot töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon, ez csaknem 130 százalékkal több, mint 2021 azonos negyedévében, és 11,6 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. A töltések darabszáma 159 041-ről 375 625-re nőtt egy év alatt.

Komárom-Esztergom megyében több mint megnégyszereződött az elektromos autókba töltött villamos energia, Tolna, Veszprém, Zala, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint háromszorosára nőtt. A legkisebb mértékben Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében nőtt a töltésre fordított energia mennyisége.

Forrás: 24 Óra/kemma

Kevesebb