Nem szűnik meg az autósok zéró toleranciája

2023. November 3., Friday 10:19

A nyáron jelent meg a hír, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium foglalkozik a zéró tolerancia felülvizsgálatával az autót vezetők esetében.

Az ittas vezetés esetében 2008-as bevezetése óta Európában a legszigorúbbak közé tartozik a magyar szabályozás, a rendőr nem mérlegelhet: az ittas sofőrtől a helyszínen el kell vennie a jogosítványát.

Borászok látták volna jónak, ha a kormány feloldja a zéró toleranciát, és engedélyezi az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára is, és azzal érveltek, hogy az elmúlt 15 évben Magyarországon mérséklődött az ittasan okozott közlekedési balesetek száma, a borfogyasztás viszont csökkent.

Az atv.hu összeállításából kiderül, a Belügyminisztérium már a nyáron jelezte: határozottan ellenzi az autóvezetés előtti alkoholfogyasztás teljes tilalmának esetleges lazítását. A kedd késő este a parlamentnek benyújtott új, közlekedésitörvény-javaslatban sincs szó a zéró tolerancia feloldásáról.

Augusztusban kormányrendeletben a közlekedési közigazgatási bírságokat megemelték, és akkor sem nem oldottak a zéró tolerancián.

Így a jelenleg érvényes szabályozás a következő: a 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentráció marad az első küszöbérték, viszont akinek szeptembertől ezt meg nem haladó értéket mutatnak ki a szervezetében, 30 ezer helyett 39 ezer forintos bírságra számíthat. Ha ezt a szintet átlépi, akkor 100 ezer helyett 130 ezer forintot kell fizetnie.

Kevesebb