Elhunyt Ivák István

2024. March 2., Saturday 16:38

Életének 71. évében eltávozott Ivák István, Oroszlány és Komárom-Esztergom vármegye kiemelkedő médiaszakembere. Neve és személye összeforrt a bányászváros és a járás településeivel.

2002-2010-ig, majd 2014-2020-ig Oroszlány város sajtóreferense volt. 2015-től az ő kezdeményezésére újult meg a város honlapja. A COVID időszaka alatt, 2020-2021-ben külsős műsorvezetőként aktívan segítette az Oroszlányi Városi Televízió munkáját.

Az Oroszlány Városkörnyéki Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (Bokod, Dad, Kecskéd, Kömlőd, Oroszlány, Szákszend, illetve a társult tagok: Várgesztes és Vértessomló) Ivák István kezdeményezésére tárgyalt első alkalommal 2004 tavaszán egy havonta megjelenő, kistérségi lap beindításáról. A nyolc településen, 8-12 oldalon, 10 ezer példányban megjelenő Térségi Tájolót Ivák István szerkesztésében 2004 októberében vehette először kezébe az olvasó. A lap 2010 év végi megszűnéséig több ezer tudósítás, cikk, fotó készítése köthető a nevéhez. 2011-től a településekkel közvetlenül kötött sajtószolgáltatási megállapodás alapján látta el a kommunikációs feladatokat. A végzett munkájának kiemelkedően magas szakmai színvonalát, kiváló emberi kapcsolatait jelzi, hogy Szákszenddel, Vértessomlóval és Várgesztessel a pontosan egy évtizedes együttműködése – kérésére – a betegsége miatt szűnt meg 2021 őszén.

Ivák István munkásságának köszönhetően húsz év alatt a településekről, Szákszendről is felbecsülhetetlen értékű helytörténeti adattömeg és fotó gyűlt össze.

Önzetlen, segítőkész tevékenységét 2023. január 22-én, - a Magyar Kultúra Napján – az „Oroszlány Kultúrájáért” alapított Kölcsey emlékplakettel és oklevéllel ismerték el.

Hatalmas ambícióval készült a város 70. születésnapjának méltó megünneplésére, melyhez rengeteg ötletet adott. Tervei alapján készült el az elfogadott logó és kitűző, nevéhez köthető a város tortájának íz összetétele.

Sajnos, ezek sikereit már nem élhette át, legyőzte a betegség...

Nyugodj békében, Pista!

Fájó szívvel búcsúzik Tőled Szákszend Község Önkormányzata.

Kevesebb