Kegyelettel hajtunk fejet…

2024. March 16., Saturday 12:34

A tavaly átadott kopjafánál és Gábor Áron rézágyújának pontos faragott másánál hajtottak fejet a szákszendiek március 14-én az 1848-as szabadságharc és forradalom előtti megemlékezés kezdetén.

Március 15-e a szabadság, a nemzeti összetartozás és egység szimbóluma. Azokra az időkre emlékeztet, amikor a szabadság és az önrendelkezés iránti vágy oly erős volt, hogy nem állt meg a tereken, utcákon, nem merült ki néhány szónoklatban… Március 15 a közösség erejét is hivatott méltatni, emlékeztetve bennünket arra, hogy sokszínű, és bár határokkal tagolt, de egységes, közös gyökerekkel és múlttal bíró nemzet vagyunk. Ezért a forradalom kitörésének emléknapja egyben a kölcsönös tisztelet napja is… Kellene legyen… Kegyelettel hajtunk fejet azon hősök emléke előtt, akik bátran harcoltak, áldozatokat, akár a legnagyobb áldozatot is meghozták egy olyan ügy érdekében, amelyben hittek – hangzott el a Kondor József fafaragó által készített emlékműnél Papp Attila Csaba polgármestertől, aki ünnepi gondolatait így zárta: Legyenek e pillanatok együvé tartozásunk, büszkeségünk, egyben felelősségünk emlékeztetői! Felelősség, mert mindannyiunknak fontos szerepe van a közös jövőnk alakításában.

… Egy büszke nép, melyben rég nincs alázat, úgy dönt, a hazug korból már elég. S bár végül, később a túlerő legyőzött, a hősök tette példakép marad. Emléküket a szíved mélyén őrzöd, s magyarnak büszkén vallhatod magad! Aranyosi Ervin „Március 15-ére” című versét Fodor Réka szavalta el, majd az emlékműnél Papp Attila Csaba polgármester és Hartmann Imre alpolgármester, az Öveges József Általános Iskola képviseletében Palotainé Papp Éva intézményvezető és Pordán Jánosné helyezte el a kegyelet virágait.

A megemlékezés a Faluházban zárult, ahol az Öveges József Általános Iskola 6. osztályos diákjai versekkel, Kossuth nótákkal idézték fel a hősöket, a forradalmi eseményeket, s Petőfi Sándor, a nemzetgyűléshez íródott sorait. „Mit őseink egy ezredév előtt Tevének, azt kell tenni most tinektek: Bármily erővel, bármily áldozattal, Bár mind egy szálig elvesztek belé, Hazát kell nektek is teremteni! Egy új hazát, mely szebb a réginél…

Az esemény képeit a galériában tekintheti meg.

Kevesebb