Könnyítenek az új otthonfelújítási támogatás szabályain

2024. April 26., Friday 11:02

Az új otthonfelújítási program júniusban kezdődik. A támogatás 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható. Egy új könnyítés közel a duplájára emeli a jogosultak számát így a támogatásra szánt 108 milliárd forintos keret még gyorsabban elfogyhat – írja a Pénzcentrum.

Az otthonfelújítási programban való részvétel feltételei közül várhatóan kikerül az épület vezetékes gázzal való ellátottsága, miközben továbbra is csak 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése lesz finanszírozható a támogatásból.

Magyarországon több, mint kétmillió 1990 előtt épült családi ház van, több mint felük gázfűtéses. A tervezett könnyítés előtt tehát valamivel több, mint egymillió épület volt jogosult a támogatásra, számuk most 2,2 millióra emelkedhet. A keretösszeg viszont nem nő, az továbbra is 108 milliárd forint, amiből körülbelül húszezer ház korszerűsíthető. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Egyik része vissza nem térítendő támogatás, a másik kamatmentes kölcsön. A vissza nem térítendő támogatás gyakorlatban a kölcsön összegét fogja csökkenteni.

A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év, a vissza nem térítendő támogatás összege 2,5 és 3,5 millió forint között alakul, az igénylő jövedelmétől és az adott járásban mért átlagkeresettől függően. A szegényebb régiókban nagyobb támogatás érhető el. Elképzelhető, hogy az egyének jövedelme is számítani fog. A lényeg, hogy a támogatott épület energiafelhasználása legalább 30 százalékkal csökkenjen a felújítás után, amit energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

A támogatás nyílászáró cserére, szigetelésre, a melegvíz-rendszer és a fűtési rendszer korszerűsítésére fordítható.

Kevesebb