1848. március 15-e jelkép

2017. March 15., Wednesday 11:24

Miért érezzük azt szükségesnek, hogy megőrizzük és átadjuk gyermekeinknek, az utókornak a forradalmi ifjak és az első magyar felelős kormány emlékét – tette fel ünnepi beszédében a kérdést László Kálmán polgármester kedd délután, Szákszend községi megemlékezésén, majd a választ megfogalmazva így folytatta: az a példa, hogy sok egyformán gondolkodó magyar ember a történelmünk során már többször bebizonyította, tudunk tenni magunkért. Persze csak ha akarunk. Az is bizonyos, hogy annál sikeresebb a kezdeményezés, minél többen látjuk, gondoljuk, hogy ugyanaz a célunk.

- Az 1848-49-es szabadságharc ünnepének lényege benne foglaltatik nevében. Nem a ténye teszi elsősorban ünnepé, hanem az, hogy kivétel nélkül minden magyar magáénak vallhatja és vallja, bárhol is éljen a világon. 1848. március 15-e jelkép, a kivívott szabadság megőrzésének és az elveszett szabadság visszaszerzésének szimbóluma. Minden nemzettársunknak joga van e jeles napot emlékezetébe vésni és szívébe zárni. A nemzeti lét abban nyilvánul meg, hogy vannak olyan kortól, nemtől, társadalmi helyzettől, hitvallástól független, kétségbevonhatatlan értékeink, melyek ismerete az egész magyarságot eggyé kovácsolják – fogalmazott a település vezetője.

A faluház nagytermében az Öveges József iskola 6. osztályosai idézték fel verssel, dallal a 169 évvel ezelőtti eseményeket, végül a Magyarock Dalszínház összeállítása zárta Szákszend ünnepi megemlékezését.

Kevesebb