Továbbra is tilos!

2017. April 2., Sunday 15:18

A földművelésügyi miniszter 2017. március 3-án átmeneti időre, az országban általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkre, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre.

A megye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltóinak idén eddig közel százharminc alkalommal kellett szabadtéri tűzeseteknél beavatkozniuk! Az ilyen esetek többsége emberi gondatlanságra, mulasztásra vezethető vissza. Az elmúlt napok csapadékmentes időjárása, az erős felmelegedés, - ami most megyénket jellemzi- elősegíti az avartüzek kialakulását, ilyenkor könnyen lángra lobban a kiszáradt fű, ami pedig szeles időben nagyon gyorsan terjed a száraz területeken. Okozhatja ezt egy autóból kihajított cigarettacsikk vagy egy nem megfelelően eloltott tüzelés, melyből komoly természeti károk is keletkezhetnek.

A tilalom idején nem szabad tüzet gyújtani az elrendelt területeken lévő kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a köz-, illetve vasutak menti fásításokon, beleértve a száraz fűvel, náddal, vagy bozóttal borított területeken sem. A szabályok megszegése esetén a hatóságok tűzvédelmi bírságot szabhatnak ki!

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy mielőtt kertjükben tüzet gyújtanának, tájékozódjanak az önkormányzati rendelet tartalmáról!

Kevesebb