Ünnepre hangolódva

2017. December 5., Tuesday 06:13

A városokban az adventi vásárok és a bevásárlóközpontok, a kisebb településeken a piacok környékén lehet több rendőrrel találkozni karácsony előtt, akik jelenlétükkel a bűncselekmények elkövetését akarják megelőzni (Oroszlányban a közterület felügyelők rendszeresen járőröznek az adventi rendezvények ideje alatt is).

Mindenkit és mindent azonban a járőrök sem tudnak megóvni, ezért a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri az embereket, hogy pénzüket, bankkártyájukat, más értékeinket már akkor tegyék biztonságos helyre, amikor elindulnak otthonról. Lehetőség szerint a kabát belső zsebében tartsák a pénztárcájukat, az irataikat, telefonjukat. A plasztik fizetőeszköz PIN-kódját jegyezzék meg, papírra felírva soha ne tegyék a bankkártyájuk mellé. Vásárláskor a pénz- és irattárcákat ne a táskák, kosarak tetején vagy a nadrág hátsó zsebében tartsák. Megfelelő védelmet csak a belső zsebek kínálnak. Ha mégis kizsebelik, hívjanak azonnal segítséget, értesítsék a rendőrséget. Ha a lopás során a bankkártyát is elvitte a tolvaj, azt azonnal tiltassák le.

A gépjárműfeltöréseket is meg lehet előzni, ha a vásárlók járművük utasterében nem hagynak értékeket. Győződjenek meg arról, hogy kocsi ajtajait bezárták és az üléseken nem maradt semmi, mely csábító lehet a tolvajok számára. A vásárlást követően a járműbe történő bepakolás során a kézitáskákat tartsák maguknál, azt ne hagyják a bevásárlókocsiban és a nyitott autóba se rakják le. A tolvajoknak elég egy figyelmetlen pillanat, hogy megszerezzék az értékeket és a járművek feltöréséhez sincs szükségük pár percnél több időre.

A trükkös csalók részére is jó alkalom a karácsony, akik ebben az időszakban leggyakrabban adománygyűjtés ürügyén kopogtatnak be az otthonokba, vagy szólítják le az állampolgárokat az utcán. Pénzt kérnek, és gyakran kapnak is, holott a bejegyezett adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

Szintén gyakori elkövetési módszer, hogy a csalók pénzvisszafizetés, vagy pénzfelváltás ürügyén kérnek bebocsátást a lakásokba. Ellenük a legjobb védekezés, ha idegent nem engednek be a lakásukba. Ajtónyitás előtt győződjenek meg róla (lánccal vagy optikai kitekintővel), hogy ki áll az ajtajuk előtt. Értékeiket, pénzüket ne tartsák otthon, idegenek előtt készpénzt ne vegyenek elő.

-KEM-RFK-

Kevesebb