A chili mestere

2018. December 12., Wednesday 07:42

Közép-, illetve Dél-Amerikából származik a paprika, és Kolumbusz orvosa hozta be Európába. Mivel sokáig azt híresztelték róla, hogy mérgező, ezért inkább - a sokszínű és formájú termése miatt - dísznövénynek használták.

A paprika egyik alfaja a chili. Ezt széles körűen használják világszerte fűszerként és zöldségként egyaránt. Fogyasztják frissen, szárítva, és feldolgozva fűszerként is. A növényből kivont íz-és színanyagot számos termékhez használják fel az élelmiszeriparban.

A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri, amit a kapszaicin nevű anyag okoz. A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást, ezért az egységet róla nevezték el.

- Többek között ezekről az érdekességekről is beszélt Kurucsai Tamás chili őstermelő kedden a faluházban, ahol az érdeklődők meg is kóstolhatták a készítményeket. Mint elhangzott, a chilinek zsíroldó, antibakteriális hatást tulajdonítanak, de hatásmechanizmusát még napjainkban is kutatják a kémikusok.

Kurucsai Tamás 2015. óta őstermelő, jelenleg Kömlődön vannak területei, ahol melegházi és szabad környezetben termeszti a chiliket. Saját receptúrái alapján alakítja ki termékeit, amelyekkel az ország legnagyobb chilifesztiváljain is megfordul. Csak természetes anyagokkal dolgozik, s az enyhe és méregerős chilik mellett különböző szószokat is gyárt, amelyekhez a gyümölcsöktől a zöldségekig számtalan hozzávalót felhasznál.

Kevesebb