Szerdán drágul az üzemanyag

2023. January 17., Tuesday 19:30

Szerdán ismét az áremelkedésé a főszerep: drágább lesz a benzin és a gázolaj is, mindkettő bruttó 10-10 forinttal.

A holtankoljak.net információi szerint az átlagárak így alakulnak majd a kutaknál: 95-ös benzin 632 forint/liter, gázolaj 691 forint/liter.

2023 második felében sajnos nem lesz megállás: komoly áremelkedésre számítanak a szakértők, a világpiaci folyamatok függvényében, a magyar töltőállomásokon 800 forint fölötti literenkénti árazás várható mind a benzin, mind a dízel esetén.

Pletser Tamás, olaj- és gázipari elemző szerint a nyersanyag oldalán mutatkozó kockázat miatt számolni kell azzal, hogy középtávon Magyarországon is nagyságrendekkel drágulhat a tankolás.

Az elemző az egyik kereskedelmi rádiónak nyilatkozva azt is mondta, hogy azért sem olcsóbb az üzemanyag, mert a kormány és a költségvetés „komoly hiánnyal küzd", amit elkezdtek lefaragni: ennek az egyik módja pedig az üzemanyagok adóztatása, ami az egyik oka volt az ársapka megszüntetésének, ugyanis a plafon eltörlésének bejelentésével együtt a kormány jelentős, több irányú adóemelést hajtott végre, és az üzemanyagok adótartalmát literenként 70-90 forinttal növelte.

A benzinárstop kivezetése után beindult kifelé a benzinturizmus: a határ mellett élő magyarok közül egyre többen tankolnak külföldön, mivel szinte az összes szomszédos országban olcsóbban lehet üzemanyaghoz jutni.

Szlovákiában a 95-ös benzin körülbelül 50, a gázolaj 60 forinttal olcsóbb, Romániában pedig a benzinen literenként 100, a gázolajon pedig akár 110 forintot is spórolhatnak a keleti határon átkelő járművezetők. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó azt mondja, hogy leginkább a 27 százalékos áfával lehet magyarázni a jelentős árkülönbséget.

Ugyanakkor nemhogy csökkent volna, inkább nőtt az autósforgalom Budapesten az üzemanyagok árstopjának megszűnését követően - holott sokan épp a visszaesésére számítottak. Sokan naponta ingáznak az agglomerációs lakóhelyük és a fővárosi munkahelyük között, és rengetegen egyszerűen nem tudják letenni az autót.

Kevesebb