Hőségriadó

2023. July 10., Monday 11:02

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását július 12-én, szerdán 24 óráig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet legalább három egymás után következő napon meghaladja a 25 °C-ot.

ÉLETVESZÉLY AZ AUTÓBAN

A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

ÍGY JAVÍTHATJA A KÖZÉRZETÉT HŐSÉGBEN

Könnyű étkezés: Kerülje a nehéz, zsíros ételeket, mert ezek fokozhatják a test terhelését a hőségben. Helyette könnyű, friss ételeket, például zöldségeket, gyümölcsöket, salátákat és hideg leveseket érdemes enni.

Hidratálás: A hőségben elengedhetetlen, hogy megfelelően hidratáljuk testünket. Ehhez a megfelelő folyadékbevitel szükséges. A víz a legideálisabb, ugyanakkor érdemes kerülni az alkoholtartalmú vagy nagy mennyiségű koffeint tartalmazó italokat, mert ezek fokozzák a test kiszáradását. Ha hosszabb, akár 1-2 órás útra indul, mindenképpen vigyen magával folyadékot.

Időzített tevékenységek: Lehetőség szerint kerülni kell a nagyobb fizikai erőfeszítést a legforróbb órákban. Ha lehet, korán reggel vagy késő délutánra időzítse a testmozgást is.

Hűvös helyek keresése: A lehető legtöbb időt hűvös helyeken, például légkondicionált helyiségekben vagy árnyékos területeken tartózkodjon. Ha mégis hosszabb időt töltött napon, adjon időt arra, hogy szervezete „áthűljön” hűvös helyen.

Ruházat és napvédelem: Könnyű, laza ruha, amelyek légáteresztők és segítenek a test hőleadásában sokat könnyítenek a hőség elviselésében. A kalap, kendő megóv a hőgutától, a napvédő krém pedig a napégéstől.

Gyakori zuhanyozás: A hűs zuhany vagy fürdés segíthet a test hőmérsékletének csökkentésében és a frissesség visszanyerésében.

Kevesebb