Szeptembertől jelentősen emelkedik többféle bírság összege

2023. August 15., Tuesday 12:24

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely jelentősen megemeli a közlekedési bírságok összegét. Az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt módosítás szeptember elsején lép majd hatályba. A kormány átírt több korábbi rendeletet, a bírságokat mellékletekben foglalta össze.

Gyorshajtás esetén szeptembertől, 390 ezer forintot kell például fizetni, ha valaki egy 50-es táblánál 125 km/óra feletti sebességgel hajt. Ez 65 km/órás sebességnél 39 ezer forintba kerül.

A sebességhatár túllépéséért forint lesz a büntetés.

A biztonsági öv használata nélküli közlekedésért lakott területen 13 ezer, lakott területen kívül 19 500, autóúton, autópályán 26 ezer forintot kell fizetni. 130 ezres büntetés vár arra, aki az autópálya leállósávjában halad. Az ittas vezetésért 130 ezer forintot kell fizetni, ha az még nem minősül bűncselekménynek. A módosítás szerint ugyanakkor a sofőr 39 ezer forintot fizet, ha szervezetében a 0,30 gramm/liter véralkohol-, illetve 0,15 milligramm/liter levegőalkohol-koncentrációt meg nem haladó értéket mérnek.

A büntetés 39 ezer forint lesz a behajtási tilalom, 65 ezer a kötelező haladási irány megsértéséért. Komoly bírságok járhatnak a járművek elégtelen műszaki állapotáért. Járműkategóriánként változik a jogosulatlan úthasználatért fizetendő büntetések összege is, az áruszállításban 650 ezer forint is lehet a bírság a megengedett legnagyobb össztömeg túllépéséért.

Kevesebb